- hirdetés -

Műemléki védettségű, mégis magára hagyott és romos mindkettő – hányattatott sors jutott a kiscsákói kastélynak és a Gémes palotának. Most úgy tűnik, mindkét nagymúltú ingatlanért megpróbál tenni az önkormányzat – lehetőségeihez mérten.

A híres-neves Gémes pék palotája 1910-ben épült – a több mint száz esztendő alatt volt csendőrlaktanya, Darvas kollégium, majd iskolások tanulmányainak helyszíne. Ma már üres és életveszélyes a Dózsa György utca sarkán emelkedő épület, aminek a múltjában terv és tulajdonos is akad bőven – a legutóbb tulajdonosként jegyzett kft-t töröltek a cégjegyzékből, a vagyonrendezés jogát egy másik kft-re bízta az illetékes törvényszék.

A kiscsákói kastélyt Geisz Gáspár vásárolta meg 1880-ban, majd Ybl Miklós tervei alapján átépítette kastéllyá. Az épületet aztán kikezdte az idő vasfoga, ám az 1990-es években úgy tűnt, megérkezett a megmentő – csakhogy Karl-Heinz Rechmann időközben elhunyt, örökösei számára a jelek szerint a kastély inkább teher, mint lehetőség. Ráadásul a csalók is megjelentek – a legutóbb befektetőként jelentkezőt csalás, lopás és közokirat-hamisítás miatt körözi a rendőrség.

Valaha jobb napokat látott a Gémes palota, most vékony szalag jelzi, érdemes távolmaradni (Fotó: Rosta Tibor)
Valaha jobb napokat látott a Gémes palota, most vékony szalag jelzi, érdemes távolmaradni (Fotó: Rosta Tibor)

Mindkét épület fontos Orosháza története, városképe szempontjából. Közös bennük az is, hogy helyi védettséget élveznek, műemlékvédelem alatt állnak és hogy jelentős forrásokra lenne szükség a megmentésükhöz. Korábban már volt róla szó, a közelmúltban ismét felmerült a kérdés a város képviselő-testületében: mit lehetne tenni az ingatlanokért. A kiscsákói kastély megvásárolható, ha forrást találnak rá. A Gémes-palotánál bonyolultabb a jogi helyzet, a kisajátítás járható út lehet (a vagyonértékelést az önkormányzat megrendelte), de ebben az esetben is jelentős forrás szükséges. A feladat tehát nem egyszerű, ám a képviselőkben közös az akarat: lehetőség szerint mindkét ikonikus épületet megmenteni az enyészettől, és újra életre kelteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.