- hirdetés -

A frissen Extraligába feljutó PET-BAU ASE elégedetten várhatja a tavaszt, hiszen Tóth Edináék teljesítették a vezetés által kitűzött célokat, míg az NB I-ben felemásra sikeredett az első félév.

Négy NB I-es osztályban töltött szezon után, köszönhetően az önkormányzatnak és a szponzoroknak a PET-BAU ASE társadalmi és szakmai vezetése úgy döntött, meg kell ragadnia lehetőséget és nevezni kell a másodosztályú bajnoki címet elnyert csapatot a hazai elit osztályba, az Extraligába.
– A Busa Péter által vezetett elnökség fontos szempontnak tartotta, hogy amikor a sportolók mindent megtesznek a sikerekért, adminisztratív eszközökkel nem lehet megakadályozni és megfosztani a csapatot a továbblépés lehetőségétől – mondta Bogdánffy Csaba, a PET-BAU ASE szakosztályvezetője.

Új csapat, új edző

Az első osztályhoz az eredményes szereplés érdekében meg kellett erősíteniük a játékoskeretet. Ennek tükrében igazolták le Horváth Lillát, aki ezt megelőzően az osztrák Union Oberdorf csapatában játszott. Szükség volt egy első számú játékosra is, így esett a választás Tóth Edinára. A 25 éves asztaliteniszező az elmúlt szezonban a címvédő és KSZL kupa-győztes szekszárdi együttest erősítette.
– Nem mellesleg Edina és Csáki Rita alkotta duó országos szinten is meghatározó párost alkottak – tette hozzá a szakosztályvezető.

Az orosháziak (jobbra) derekasan küzdöttek a rutinosabb Szekszárd ellen (Fotó: Rosta Tibor)
Az orosháziak (jobbra) derekasan küzdöttek a rutinosabb Szekszárd ellen (Fotó: Rosta Tibor)

Így nyár óta a Tóth Edina, Horváth Lilla, Csáki Rita és a tanulmányai miatt kevesebb edzésmunkát vállaló Fuderer Dalma alkotja az Extraligás csapat keretét, akiket a pálya széléről új edzőjük Chickán István támogat tanácsaival.

– Megalapozott szakmai döntés volt és személyes kapcsolat következtében sikerült is megnyernünk Chikán Istvánt arra, hogy a fontos mérkőzéseken üljön le a lányok mögé és a hazai, valamint külföldi szövetségi kapitányi és szakmai tapasztalataival – amikor egyéb feladatai engedik – segítse céljaink megvalósítását – fogalmazott Bogdánffy Csaba.

A rutinos edző kiválasztásában az is fontos szempont volt, hogy a játékosok többségével korábban már dolgozott. A feladatokat baráti gesztusból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalta el és Bogdánffy Csabával felváltva meccselt a bajnoki mérkőzéseken.

A nagyok mögött végezni

Az átigazolási időszak lejárta után az elnökséggel egyetértésben úgy értékelték, hogy az öt profi csapat mögött – akik a hazai válogatottak mellett tajvani, kínai, fehérorosz, orosz, ukrán légiósokat is szerepeltetnek – meg kell célozni a 6-8. helyezést, ami a biztos bennmaradás mellett lehetőséget biztosít az erőviszonyok feltérképezésére és a távlati célok előkészítésére.

Ennek az elképzelésnek a lányok maximálisan megfeleltek, hiszen az őszi fordulók után a hatodik helyen zárt a csapat nyolc ponttal, négy győzelem mellett öt vereséggel, a hetedik helyezett előtt három pont előnnyel.

Tóth Edina ősz óta játszik orosházi színekben (Fotó: moatsz.hu)
Tóth Edina ősz óta játszik orosházi színekben (Fotó: moatsz.hu)

A csapattagok közül Tóth Edina volt a legeredményesebb: 22 mérkőzésből 17-et megnyert. Őt Csáki Rita követi 19 – 8 mérkőzés aránnyal. Horváth Lilla eredményessége 30 % alatt maradt, mentségére szolgál, hogy a beírásoknál általában a könnyebbnek látszó mérkőzéseit nem játszották le, viszont több mérkőzésen jelentős szerepe volt a pontszerzésben, mivel magasabban rangsorolt ellenfeleket tudott legyőzni. Fuderer Dalma egy találkozón, az előző évi ezüstérmes Budaörs ellen kapott játéklehetőséget, ahol nem voltak reális nyerési esélyei.

Az egyéni teljesítmények mellett, mint mondja Bogdánffy Csaba, át kell értékelni a párosban elért eredményeket, amik jelentősen elmaradtak a várakozástól.

– Úgy értékeljük, büszkék lehetünk a lányok teljesítményére, hiszen az élcsapatokhoz viszonyított szerénynek mondható feltételrendszerünktől függetlenül maximálisan megfeleltek elvárásainknak.

Bízunk benne, hogy hasonló lendülettel tartani tudjuk pozíciónkat, ami hosszú távon biztosíthatja Extraliga tagságunkat – értékelt.

Az NB I-ben felemás félévet zártak

Az NB I-es osztályba nevezett második csapattal szemben az elvárás annyi volt, hogy az idősebb – valamennyien 25 év alattiak – játékosok segítsék a közvetlen utánpótlás rutinszerzését és beilleszkedését egy magasabb szintű versenyrendszerbe. Ez a cél teljesült, ugyanakkor a konkrét helyezést figyelembe véve elmaradt a várakozástól, hiszen az ötödik helyről várhatják a folytatást.

Az utánpótlás korú játékosok előtt is nagy feladat állt (Fotó: Melega Krisztián)
Az utánpótlás korú játékosok előtt is nagy feladat állt (Fotó: Melega Krisztián)

Az alapemberek, Szabó Mariann, Fuderer Dalma, Balogh Klaudia munkahelyi, szolgálati és tanulmányi kötelezettségeik következtében az elvárhatónál kevesebbet tudtak edzeni, ami a teljesítményükön is meglátszott.
– Dalma 60, Mariann 58, Klaudia 37 százalékos eredményessége nagyságrendekkel elmaradt az előző évitől, holott a mezőny nem erősödött. Mégis köszönettel tartozunk nekik azért, hogy teljesen amatőr státuszban segítették a csapatunkat, ezzel a fiatalok fejlődését – fogalmazott.

Varga Bernadett valamennyi mérkőzésen szerepet kapott, de Hudák Dorina is élt a bizonyítási lehetőséggel, ami annak a tükrében is reményteljes, hogy 13 illetve 11 évesek. Ezt a folyamatot szándékoznak tovább erősíteni, de mellettük a tavaszi szezonban fontos szerepet szánnak a Békési TE 12 éves tehetségének, Balogh Ágnes Kyrának is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.