- hirdetés -

Az orosházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) december 16-án ünnepséget szervezett a Pacsirta utcán, a Nemzetiségek napja alkalmából. A rendezvényen elismerésben részesítették a roma közösségért végzett munkájáért Lakatos Tibort.

Az ünnepségen megjelent Dávid Zoltán polgármester is, aki gratulált a díjazottnak.

Nagyné Kiss Mária, egykori RNÖ foglalkoztatott ünnepi köszöntőjében szólt a Nemzetiségek napjáról, melyet immár két évtizede, december 18-án ünneplünk hazánkban. – A nemzetiségek napjának ünneplése azonban hazánkban nem puszta jelkép, hanem tisztelgés évezredes történelmünk előtt – emelte ki Nagyné Kiss Mária.

A Nemzetiségek napján évről-évre az orosházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elismerést nyújt át azoknak, akik sokat tesznek a romákért. Az idei díjazott Lakatos Tibor, akire mindig számíthat az RNÖ, és sokat tett és tesz a roma közösségért.

Az elismerést Simondán Gusztáv RNÖ elnök nyújtotta át Lakatos Tibornak (Fotó: Rosta Tibor)
Az elismerést Simondán Gusztáv RNÖ elnök nyújtotta át Lakatos Tibornak (Fotó: Rosta Tibor)

Lakatos Tibor zenész roma család gyermekeként született Makón. A szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte tanulmányait, majd két évig saját zenekarában játszott nagybőgősként. Orosházán találta meg élete párját, kezdetben a Volán munkatársa volt, később szociális munkatársként gondozói feladatot látott el. Fia, Tibor történelem- és katolikus hitoktató diplomát szerzett, s jelenleg is munka mellett egyetemre jár.

Az érdekképviseletet érzi fő feladatának

Lakatos Tibor ellátta az orosházi, illetve Békés megyei roma közösség érdekképviseletét, majd alapító tagja lett a Békés Megyei Cigány Lakosok Egyesületének, később helyi szinten is megvalósította ezt, melynek vezetője lett. Létrehozta a hagyományőrző „Szivárvány” gyermekcsoportot is. Rászoruló gyermekeknek szervezett táborokat, kirándulásokat, gyermeknapot, Mikulás- és karácsonyi ünnepségeket. 1994-ben a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökévé választották.

Folyamatosan képezte magát, majd a Tiszta Szívvel Egymásért Egyesület tevékenységébe is bekapcsolódott. Tevékenysége során mindig a rászorult, elesett, kiszolgáltatott emberek, közösségek érdekvédelmét tartotta fő feladatának, s tartja a mai napig is, célja, hogy minél többet tegyen a közösségért.

2009-ben elvégezte a szociális és ápolói szakot is, jelenleg az Orosházi Kórház krónikus osztályának dolgozója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.