- hirdetés -

Égve marad a gyertya vagy a csillagszóró, a fenyő meggyullad, a tűz átterjed a bútorokra és már lángban is áll a szoba. Mindez 10 perc alatt. Ezt szemléltették a tűzoltók egy látványos konténertűz bemutatóval.

Aki csütörtök délután hatalmas füstöt látott a piactér irányából, az bizony a tűz martalékává váló bútorok füstjét figyelhette meg. Aki viszont kint volt, az végignézhette azt a hihetetlenül gyors folyamatot, ahogy lángra kapott a berendezés.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem először rendezett ilyen bemutatót az ünnepek előtt, aminek a célja a hasonló esetek megelőzése. Úgy tűnik, az akció hatékony, hiszen az elmúlt években nem volt olyan tűzeset a városban a karácsonyi ünnepek alatt, amit égve hagyott gyertya, csillagszóró, vagy rossz minőségű izzósor okozott volna.

Ez történik, ha meggyulladt étolajat vízzel akarjuk eloltani (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Ez történik, ha meggyulladt étolajat vízzel akarjuk eloltani (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A konténerben berendezett szobában meggyújtottak egy csillagszórót a karácsonyfán. A fa hamar lángra kapott, a zárt térben gyorsan terjednek a lángok. Ez történik egy lakásban is, néhány perc alatt kialakul az a helyzet, amikor már kevés az otthoni tűzoltó készülék vagy a vödör víz.

Ha kigyullad a lakás ne várjunk, azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót, és hívjuk ki a tűzoltókat. A legfontosabb, hogy mindenki épségben kijusson a házból. Ha már füsttel telített a szoba, guggolva, kúszva, a füsthatár alatt maradva meneküljünk, mert ott még lehet oxigén.

A bemutatón emellett azt is megtudtuk, mit kell tenni akkor, ha a tűzhelyen felejtett étolaj lángra kap. Ez 370 Celsius fok környékén következik be, és a legjobb, ha azonnal ráteszünk egy fedőt, ami elzárja az oxigént, majd hagyjuk kihűlni az olajat. Vizet ráönteni viszont tilos, mert attól hatalmas lángnyelv keletkezik, amitől megéghetünk és a konyha is kigyulladhat.

Mindezeket megnézhetitek az alábbi videóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.