- hirdetés -

Azt is mondhatnánk, történelmet írt Dávid László. Az orosházi szerzők sorában először állt két kiadvánnyal az olvasók elé egy könyvbemutató keretében. Egymaga beszélt hallgatóságának december 13-án, írásaiból felolvasott Csányiné Kádár Tünde könyvtáros.

A gyermekvédelmi vonatkozású történetek és a családi ihletettségű regény mostantól várja olvasóit, hogy megismerjék a nyugalmazott pedagógus gondolatait. Mert, ahogy fogalmazott Dávid László, bizony ezek a könyvek azért jöttek sorra egymás után, mert még van mondanivalója a világ számára. Mint elhangzott, a test gyengesége ellenére győzött a benne élő lélek (ami örvendetes módon újabb kötet létrehozására sarkallja most is a szerzőt).

161213_david_laszlo_konyvbemutato_001_kk

A Kisemberek nagy gondban címűben a gyermekvédelem területén eltöltött évek lenyomatát írta meg Dávid László, aki több mint két évtizedig tanított.
– Olyan sorsokkal találkoztam, amelyek megmaradtak bennem, olyan emberekkel, akik az Isten fekete tenyerén éltek – fogalmazott.

Fizikai és lelki bántalmazásokról írt, és ahogy mondta, bíróságra járva sokszor látta, hogy a gyermekek helyett a szülőknek kellene ott ülni, akik nem csak az anyagi, de sok esetben a lelki szükségleteket sem tudták kielégíteni, így a gyerekeik számára adott volt az út a „rossz társaság” felé.

A következő kötet a „kemény fiúk” sorsáról szól majd, akik már a vérontásig is eljutottak. Mi a célja vele? Tanulságul megfogalmazni a múltban történteket, hogy a jövő már ne hibázzon ezen a téren…

A vincellér keresztje a szerző szüleinek, családjának állít emléket

Az ő sorsukról, és benne arról a korról szól, amelyben éltek: a háború utáni életről. Valós személyek, történetek fiktív környezettel és történetmeséléssel elegyednek a több mint 200 oldalas regényben. Üzenete: „minden embernek megvan a maga keresztje, amit egész életében cipelnie kell” – mondta a szerző.

A sokat mondó fedlap képének szimbolikáját is ismertette: a Kálvária három keresztje a tartalomhoz igazodó. A középső egy szőlőfürtből nő ki, a test a kereszten nem Jézus, egy sildes sapkával maga a vincellér. Oldalán a két lator, akik miatt ide jutott: egy váltó az egyik oldalon, sarló és kalapács a másikon. Az anyagi gondok és az adott világrend, amely meghatározta életét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.