- hirdetés -

A művész kiváltsága a teremtés – mondja Ökvös András orosházi festőművész, akinek legújabb, önálló kiállítását január közepéig láthatjuk a művelődési központban.

A mindig kísérletező, új irányokra nyitott alkotó A teremtés címmel állította össze tárlatát, amelybe néhány órája befejezett festményeket is beillesztett. Ahogy fogalmaz: számára az ad örömet, ha tetszenek munkái – amelyeket a maga törvénye szerint alkotott.

A tárlat megnyitóját december 9-én tartották, a nyitó beszédet Burkus József újságíró, képzőművész tartotta. A festmények tematikájához illeszkedve a bibliai teremtés pillanatait idézte meg, és párhuzamot vont az isteni teremtés és a földi között, az alkotói folyamatban hasonlatosságot felfedeztetve a hallgatósággal.

Ökvös András - Esti alkonyat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ökvös András – Esti alkonyat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az alkotó elmék milliója tolja előre világunkat, ezt, a Jóisten szemével nézve, aprócska mikrokozmoszunkat. A művész különleges helyzetben van, mert megadatott neki, földi koordinátákon belül, a „semmiből valamit”, a teremtés, az alkotás képessége. Ezért a művész különlegesen kedves Istennek, ezért csünghet élete végéig rajta egy láthatatlan köldökzsinóron – mondta Burkus József. A megnyitó beszédben támpontokat kaphattak a hallgatók arra vonatkozóan, hogyan szemléljék Ökvös András eklektikus stílusát és világát egészként, és hogyan sorolják a látottakat a tárlat címéből adódó egységbe.

Zenés hangulatteremtést vállalt a művészeti iskola tanára, Lestyán Mihályné, valamint az intézmény tanulói: Kecskeméti Laura és Palacsik János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.