- hirdetés -

Hat év után újra, immáron másodszor adott otthont városunk a Települési Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozójának, amelyet már 16. alkalommal rendeztek meg.

Az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) a csepeli szervezettel közösen hozta tető alá a rendezvényt, amely a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhatott meg és 20 település 120 diákjával zajlott.

A résztvevőket a Petőfi Művelődési Központban rövid regisztráció után köszöntötte városunk alpolgármestere, Fejes Róbertné Lajti Tímeával, a Művelődési Központ ügyvezetőjével közösen. Ezután Gulyás Barnabás vette át a szót, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) elnöke hivatalosan is megnyitotta az eseményt, mégpedig azzal, hogy a rendezvény hivatalos pólóját magára öltötte. A zenés „produkció” hatalmas nevetést váltott ki a jelenlévőkből.

Ezzel a jó kedvvel vághattak bele az előttük álló mozgalmas hétvégének. Rögtön az első este a mozgásé volt a főszerep, hiszen a rendezvény egyik programja december 2-án, a 14. alkalommal megrendezett jótékonysági Mikulás-futás volt. Ezen kívül a három nap során ismereteket szerezhettek többek között arról, hogyan tanulhatnak hatékonyan, hogyan oldhatnak meg különböző problémákat és emlékfát is ültettek. Természetesen a vicces és szórakoztató közösségi feladatok és a közös szórakozás is helyet kaptak a programfüzetben.

Van létjogosultságuk az ifjúsági önkormányzatoknak

Többségében a települési gyermek- és ifjúsági önkormányzatok programszervezési feladatokat látnak el, emellett igyekeznek a fiatalok érdekét képviselni és erősíteni.
– Ahol a városi önkormányzatok komolyan veszik a helyi szervezeteket, akkor igenis befolyással tudnak lenni különböző döntésekre – fejtette ki véleményét Gulyás Barnabás. Hangsúlyozta: mindenképp igény van ezekre a szervezetekre, hiszen a Független Diákparlament is sokkal gyakrabban ül össze az országban. Az, hogy mennyire bírhat befolyással egy ilyen szerveződés a diákok motiváltságán és a döntéshozók hozzáállásán is múlik – mondta.

A GYIÖT elnöke azt is elárulta, jelenleg nem érzik elég erősnek érdekképviseletüket, ezért ezen a jövőben javítanának. Emellett együttműködéseket kívánnak létrehozni különböző állami-, önkormányzati és egyéb civil szervezetekkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.