- hirdetés -

Nagyszabású programon dolgoznak a múzeum munkatársai, amelynek célja erősíteni a térség lakóinak összetartozás-érzését.

Négyezer tégla készül ezekben a hónapokban, ugyanennyi gyerek monogramjával Orosházán és a környező településeken. A múzeum munkatársai a települések iskoláit járják, előadást tartanak, és téglácskákat készítenek velük. A tavaszig gyűjtött téglákból jövő évben, a Szent Iván-napi rendezvényükre egy templom makettjét építik majd fel Orosházán. A múzeum legnépszerűbb rendezvénye keretében képeket is vetítenek majd rá.

Fontos építőkövei a társadalomnak

Ehhez várják a lakosság hozzájárulását is: olyan fotókat küldhetnek vagy vihetnek a múzeumba, amelyek közösségi eseményeket ábrázolnak. Akár egy disznóvágást, de pl. régi május elsejei felvonulást. Olyanokat, ahol emberek együtt vannak, közösségben. Ezzel pedig az összetartozást szemléltetik.

Négyezer téglácska készül ezekben a hónapokban (Fotó: Rosta Tibor)
Négyezer téglácska készül ezekben a hónapokban (Fotó: Rosta Tibor)

Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója az előadások során arra világít rá, hogy a környéken élő gyerekek ma is hasonlóak, a földrajzi adottságok, vagy a közös történelmi múlt mindig összeköti az embereket. Ez a sorsközösség pedig olyan kapocs, amelyre ma is építeni lehet, és kell. Tapasztalataik szerint a gyerekek egy része megfogható, érzelmileg is megérinthető ebben a dologban. Ha pedig településenként 1-2 gyerek felnőtt korában is erős lokálpatrióta lesz, akkor úgy gondolják, megérte a nagy munka.

Szeptemberben Dombegyházon kezdték az utazó kiállításokkal egybekötött előadások és foglalkozások sorát, eddig 10 településen jártak, és májusig minden csütörtökön mennek valahová. Úgy tűnik, egyes településeken felnőtt közösségek részéről is van érdeklődés, csatlakoznának, hogy a maguk tégláját hozzátegyék az építendő, jelképes közösségi térhez.

– A gyerekeknek azt üzenjük ezzel, hogy akár a tégla az épületben, ők is egyenként is fontos építőkövei a társadalomnak – hangsúlyozza az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.