- hirdetés -

Egy biztos pont az idős, egyedül élő emberek mindennapi életében a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, melyet közel 10 éve üzemeltet az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás.

A társulás kiemelten fontosnak tartja a rendszer működtetését: egy apró készülék nagy segítséget jelenthet az idős, egyedül élő, vagy épp megromlott egészségi állapotú embereken, hiszen fenntarthatják önálló életvitelüket, ám a segítség csupán egy gombnyomásnyira van.

– Mindent megteszünk azért, hogy a házi segítségnyújtást tovább bővítsük és fejlesszük. A visszajelzések alapján látszik, hogy a rendszer jól működik, de rengeteget dolgozunk azon, hogy minél több készüléket biztosítsunk, hogy többen igénybe vehessék a szolgáltatást – fogalmazott Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere.

A készülék nagy segítséget jelenthet (archív fotó: Rosta Tibor)
A készülék nagy segítséget jelenthet (archív fotó: Rosta Tibor)

Jelenleg a társulás összesen 360 készüléket üzemeltet (ennyi a maximálisan engedélyezhető), 10 településen. Korábban csak 304 készülékkel rendelkeztek, de Orosházán, a megnövekedett igény miatt tavaly decemberben a város saját forrásból 54 új készüléket vásárolt több mint 4 millió forint értékben, és átadta a társulásnak üzemeltetésre. Így Orosházán 103 készüléket működtetnek.

Városunkban egy karbantartót és hat gondozót alkalmaznak, ennek köszönhetően a riasztást követően fél órán belül érkezik a segítség, ami már több esetben egyet jelentett az életmentéssel. A készülékekre várni kell, mert csak akkor tudják leszerelni és átadni másnak, ha előző használója elköltözött, szociális otthonba került vagy elhunyt.

– A társulásnál a szolgáltatás évek óta kiemelkedően jól működik. A készülékekkel biztonságot tudunk nyújtani, egy biztos pontot a mindennapokban, hisz az egyedül élő, idős emberek számára megnyugtató az a tudat, hogy rosszullét, elesés esetén egy gombnyomással segítség hívható – emelte ki Fejes Róbertné alpolgármester, a társulás elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.