- hirdetés -

Helyzetelemzés, védekezési lehetőségek, közös fellépés – ezek is témái voltak annak az operatív egyeztetésnek, amelyen az orosházi és mezőkovácsházi kistérség polgármesterei vettek részt Mezőkovácsházán.

A térség településeinek vezetői mellett a Békés Megyei Járási Hivatal szakemberei is megjelentek. Dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy itt a második hullám, a számok pedig egyre emelkednek. Rámutatott arra is, hogy ezek csupán az igazolt esetek. Elmondta, hogy a hivatalban megfeszített munkával dolgoznak.

dr. Sárosi Tamás szerint fontos a protokollok betartása (Fotó: Horváth Bence)

– Jó hír, hogy az első hullámhoz képest a betegség enyhébb tüneteket és lefolyást mutat. Ezúttal a fiatalabb korosztály érintett, beleértve a diákokat. Ez akár hamis megnyugvást is adhatna, de fontos továbbra is az idősek védelme. A biztonsági protokollokat tartsuk be. Javaslom minden jelenlévő településvezetőnek, hogy a nagyobb létszámú rendezvényeket később rendezzék meg – tette hozzá Sárosi Tamás.

A Dél-Békési Mentőcsoport kuratóriumi elnöke, Oravecz Nóra a tavaszi időszakban végzett védelmi munkájukat foglalta össze. Elmondta, hogy 145 ezer liter fertőtlenítőszert osztottak ki, több mint 18 ezer magánszemélynek, 192 intézménynek, 412 vállalkozásnak, 14 településen 326 alkalommal végeztek önkénteseik munkát.

– Annak a hatékony védekezésnek, amit a Dél-Békés Mentőcsoport végzett az első hullámnak köszönhető, hogy Békés megyében volt eddig a legkevesebb a fertőzöttek száma. Azt gondolom, hogy akinek tudtunk segítettünk, legutóbb Tótkomlóson is – mondta Oravecz Nóra.

Fotó: Horváth Bence

A csoport civil irányítója, a térség országgyűlési képviselője Simonka György csatlakozva az elnök szavaihoz megköszönte az önkéntesek munkáját. Elmondta, hogy 45 ezer liter fertőtlenítőszert és több tízezer maszkot juttattak át a román határ túloldalára ezzel is segítve a vírus elleni védekezést.

– Aradon a világ egyik legkomolyabb gócpontja alakult ki, a mi feladatunk volt, hogy megvédjük a határvonalat. Annak ellenére, hogy többször feljelentettek minket sikeresen védekeztünk. Nincsen olyan település ebben a körzetben, ahova ne jutott volna a fertőtlenítőszereinkből, maszkokból, illetve egyéb eszközökből – sorolta Simonka György hangsúlyozva, hogy tevékenységükhöz semmilyen állami vagy uniós forrást nem használtak fel.

Simonka György hangsúlyozta, semmilyen állami vagy uniós forrást nem használtak fel (Fotó: Horváth Bence)

A képviselő javasolta, hogy a két kistérség települései hozzanak létre egy online fórumot, ahol rendszeresen egyeztetnek, tapasztalatot cserélhetnek, valamint segíthetik egymást. Beszélt arról is, hogy a Dél-Békés Mentőcsoport felkészült a második hullámra is. Beszereztek negyvenezer liter fertőtlenítőszert.

– A Békés Megyei Önkormányzat szeptember 10-én hozott döntésével a Dél- Békés Mentőcsoport működésére olyan terhet róhat – a már hónapok óta folyó projekt kapcsán – melynek tisztázására és kidolgozásának idejére önkénteseink tevékenységét kénytelenek voltunk határozatlan időre felfüggeszteni. Továbbá szeretném jelezni, hogy amelyik önkormányzat igényli 1000 liter fertőtlenítőszert tudunk biztosítani számára – tette hozzá a képviselő.

Szó volt a Tótkomlóson kialakult helyzetről is. Elhangzott, hogy múlt vasárnap érkezett a Dél-Békés Mentőcsoport felé egy megkeresés, és másnap hajnalban már jelen is voltak az önkéntesek, akik fertőtlenítették a helyi oktatási intézményeket.

Zsura Zoltán, Tótkomlós polgármestere tájékoztatta a jelenlévőket, hogy már a második koronavírus-teszt eredményét várják. Az első tesztek során nyolc pozitív minta volt, bízik benne, hogy ez a szám csökkenni fog. A városvezető szerint urai a helyzetnek, az emberek nyugodtak.

Tótkomlós polgármestere szerint urai a kialakult helyzetnek (Fotó: Horváth Bence)

A héten mi is a településen jártunk. Több helyivel is beszéltünk a kialakult helyzetről: van, aki szerint túlzás a járvány körüli mizéria, de akad olyan is, aki fél és hatékonyabb fellépésre számít a vírussal szemben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.