- hirdetés -

Ép és akadályozottsággal élő emberek töltötték együtt a szombat délutánt a Fogadj el! elnevezésű rendezvény keretében, a művelődési házban. Nagyné Rucz Éva szervező szerint, ezen a napon kinyíltak a szívek.

Az Életrevalók című film vetítésével kezdődött a november 26-ai Fogadj el! rendezvény, amit a december 3-ai Fogyatékosok világnapja alkalmából első alkalommal rendeztek a művelődési házban. A filmet valaki már sokszor látta, valaki csak most először – de mindenképpen telitalálat volt a ráhangolódáshoz.

A filmvetítés előtt Németh Károly Zoltán, a szervező Nagyné Rucz Éva fia köszöntötte a megjelenteket.
– A Fogadj el! rendezvény azért született meg, hogy röpke betekintést adjunk a fogyatékkal élő emberek életébe, mindennapi küzdelmeibe, örömeikbe, sikereikbe. A közgondolkodás elsődleges címkéje a fogyatékos emberekkel kapcsolatban, hogy mások. Igen! Valóban mások! De mindenki más valamiben, és ők a mai napon azt szeretnék megmutatni, hogy a másságuk nem azt jelenti, hogy kevesebbek lennének, és másságuk ellenére is teljes értékű részesei annak a világnak, ami pont a sokszínűség révén izgalmas, különleges és szép – emelte ki Németh Károly Zoltán.

Sokan, első szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük Hatvany Viktória is (Fotó: Melega Krisztián)
Sokan, első szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük Hatvany Viktória is (Fotó: Melega Krisztián)

Azt már Nagyné Rucz Évától, a rendezvény egyik ötletgazdájától (a másik Paulik Ferenc – a szerk.) tudjuk meg, szeretnék, ha ez a mai rendezvény egy kicsit közelebb vinné az akadályozottsággal élő és ép embereket egymáshoz, segítené a kölcsönös megértést és elfogadást. – Nagyon meghatódtam, amikor megláttam, mennyien jöttek el a rendezvényre. Úgy érzem, ma kinyíltak a szívek – hangsúlyozta, majd hozzátette: mindenképpen folytatják a megkezdett utat és hagyományt teremtenek a rendezvényből.

„Mert Éva mellé kötelességünk odaállni!”

A kezdeményezéshez a művelődési ház, és más, akadályozottsággal élő egyesületek mellett első szóra csatlakozott az orosházi születésű festőművész Hatvany Viktória is. Az alkalomra nemcsak alkotásait hozta el és mutatta meg egy tárlat keretében, de egy országos rajzpályázatot is hirdetett, aminek eredményhirdetésére is ekkor volt. – Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, amikor Éva megkeresett. Az összes szépséghibás, nagyorrú, egyszemű, fura testű emberalakjaimmal, és egész lelkemmel együtt. Mert minden Éva mellé kötelességünk odaállni és minden erőnkkel támogatni őket. Mindenki, a saját eszközével – emelte ki beszédében Hatvany Viktória.

 Szívhez szóló, fontos üzenetet hordozó alkotások születtek (Fotó: Melega Krisztián)
Szívhez szóló, fontos üzenetet hordozó alkotások születtek (Fotó: Melega Krisztián)

Mint mondta, 65 alkotás érkezett az Így kerek a világ rajzpályázatra, az alkotásokat az ország számos pontjáról küldték be a gyerekek. Nehéz volt a döntés, hisz minden rajz egytől-egyig szívhez szóló és fontos üzenetet hordoz számunkra. Hatvany Viktória kiállítása és a rajzpályázat alkotásai megtekinthetők a művelődési ház színháztermi előterében.

Orosházi díjazottak:

Különdíjas: Prozlik Nikolett Székács evangélikus iskola

5. osztályos kategóriában: I. Nagy Emma Boglárka Székács evangélikus iskola

6. osztályos kategóriában: I. Domján Vanda Székács evangélikus iskola

A rendezvény beszélgetéssel folytatódott, melynek során akadályozottsággal élők és családtagjaik mondták el, hogyan élik meg a mindennapokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.