- hirdetés -

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) A vidék teszi a dolgát címmel konferenciát szervezett, mellyel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a vidék életének szervezése a helyi emberek, a megyei önkormányzatok és az országos kormányzati szervek közös feladata.

A konferencia előadásai három fő téma köré csoportosultak: a vidéki gazdaság megerősítése, a vidéki társadalom szervezése és a vidék működését biztosító állami tevékenységek szervezése – olvasható a megyei önkormányzat közleményében.

Szabó István, a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: 2012-ben megváltozott a megyék szerepe, az addigi intézményfenntartói státusból egy területrendezési státusba kerültek, ami drasztikus váltás volt, a megyei vezetők pedig elkezdték keresni a helyüket és az új feladatokat. Az egyik ilyen feladat pedig a vidéki Magyarország érdekében való fellépés lehet. hangsúlyozta, hogy a MÖOSZ és a megyék feladata az, hogy felvállalják a vidék életének szervezését. Elsősorban azokat az ügyeket és kezdeményezéseket kell felkarolniuk, melyek a helyi közösségek számára fontosak – amelyek jobbá teszik a helyiek életét, s előre viszik a magyar vidéket.

Oláh Gábor az uniós fejlesztési lehetőségeket emelte ki előadásában (Fotó: Zentai Péter)
Oláh Gábor az uniós fejlesztési lehetőségeket emelte ki előadásában (Fotó: Zentai Péter)

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a terület- és településfejlesztés aktualitásairól tartott előadást, különös tekintettel a megyei és területi önkormányzatok uniós fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára előadásának fő témája a szociális szolgáltatások fejlesztése, elérhetőségének javítása és a komplex programokon keresztüli közösségfejlesztés volt. Hangsúlyozta, hogy ezek a szolgáltatások csak akkor tudnak hatékony segítséget nyújtani, ha van egy olyan helyi szereplő, aki összehangolja azokat, így biztosítva hosszú távon is fenntartható működésüket – áll a beszámolóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.