- hirdetés -

Az influenzaszezon ugyan még várat magára néhány hetet, másféle betegségek azonban már felütötték a fejüket. Jelenleg háromféle járvány okoz kisebb-nagyobb gondokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt Orosházán.

Dimák Andor rendelőjében már jó ideje átlagosan 50-60 beteg fordul meg naponta. Ennek az az oka, hogy hetek óta kitart egy hányással és hasmenéssel járó vírusfertőzés, emellett a szájnyálkahártya gyulladásos betegsége is járványos méreteket ölt és sok a felsőlégúti, magas lázzal járó megbetegedés is.

– Ugyanannyi sajnos most a betegszám, mint az influenzajárvány idején, ami annak a következménye, hogy szétterjedt a közösségben a gyerekek között a fertőzés, akiktől aztán elkapják a felnőttek és akár újra visszafertőzik a kicsiket – mondja a gyermekgyógyász szakorvos hozzátéve, hogy aki szeretné elkerülni az influenzát, annak most kell felvennie a védőoltást. – Mert a járvány általában december végén, januárban indul és körülbelül 2-3 hét, mire kialakul a védettség – emeli ki.

Kiknek ingyenes és ajánlott?

Az influenza megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a védőoltás. A háziorvosoknál már hetek óta rendelkezésre állnak a vakcinák, amelyeket

a 65 év felettiek, az immunhiányos állapotú betegek, a szív- és érrendszeri, tüdő-, vese-, májelégtelenségben szenvedők, a cukorbetegek, a daganatos betegek ingyenesen vehetnek fel. Szinén nem kell fizetniük az oltásért a várandós nőknek.

Érdemes beoltatniuk magukat például baromfi- és sertéstelepen, iskolákban, szociális intézményekben dolgozóknak és azoknak, akik a munkahelyükön potenciálisan ki vannak téve az influenzafertőzésnek.

Az oltáson túl hatékonyan védekezhetünk vitaminok szedésével is. Dimák doktor szerint a C-vitamin kifejezetten ajánlott, mert vírusfertőzések ellen ez az egyik leghatékonyabb.
– De én azt szoktam mondani, hogyha mellette valaki betegeskedik vagy más gond is van, akkor valamelyik multivitamint érdemes szedni és mellé még a C-vitamint – tanácsolja.

Ősszel és télen sem kell abbahagyni a mozgást. sőt ajánlott folytatni (Fotó: Rosta Tibor)
Ősszel és télen sem kell abbahagyni a mozgást. sőt ajánlott folytatni (Fotó: Rosta Tibor)

Hasonló véleményen van Jónás Mónika futó is.
– Odafigyelek az egészséges táplálkozásra, főleg ilyenkor, amikor már vége van a nyárnak. Beviszem a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, emellett természetesen rendszeresen mozgok, hogy elkerüljem a betegségeket – sorolja.

Ne hagyjuk abba a hűvös idő beköszöntével sem

A sport, különösen, ha szabad levegőn végezzük, nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. Az ilyenkor fellépő intenzív igénybevétel ugyanis nem csak a tüdőt, de az egész szervezetet tisztítja, ráadásul a védekezőképességet is növeli.

Ugyanakkor a pihenés legalább ilyen fontos. Sokan akkor fázunk meg, vagy kapjuk el az influenzát, amikor kimerültek vagyunk. A kutatások szerint már kismértékű kialvatlanság esetén is jelentősen gyengül a vírusokkal szembeni ellenállásunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.