- hirdetés -

A Magyar Államkincstár elnökének meghívására érkezett városunkba egy francia küldöttség. A delegáció járt Gyopárosfürdőn, megnézték a belvárost, majd fogadta őket Dávid Zoltán polgármester.

A francia pénzügyi delegáció október 26-27-én járt Orosházán dr. Dancsó József meghívására. A Magyar Államkincstár elnöke elmondta, Magyarországon minden évben tartanak francia-magyar konferenciát, ahol az aktuális pénzügyi, és államkincstári dolgokról esik szó.

A Magyar Államkincstár 20 évvel ezelőtt alakult meg a francia kincstár mintájára.
– Ott már a napóleoni időkben létrejött ez az intézmény, tehát több mint 200 éves. Mivel az alapok közösek, ezért nagyon sok hasonló megoldásunk volt az elmúlt időszakban. Ráadásul azok a kihívások, amik érik mind a francia, mind a magyar államkincstárat, hasonlók. Gondolok itt az információs technológia szerepére a pénzügyi igazgatásban, vagy hogy a számviteli rend megváltozása hogyan alakítja át a kincstári tevékenységet. Ezekről hallgattunk meg előadásokat mind francia, mint pedig magyar szemüvegen keresztül – fogalmazott Dancsó József.

A francia delegáció az orosházi főtérrel is megismerkedett látogatása során (Fotó: Rosta Tibor)
A francia delegáció az orosházi főtérrel is megismerkedett látogatása során (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, az ilyen konferenciák nagyon fontosak, hiszen első kézből lehet értesülni az adott ország pénzügyi rendszerének változásairól, és a kihívásokra adott megoldásokról.
– De nem csak francia mintákat tanulmányozunk. A kincstárak nemzetközi szervezete lehetőséget teremt arra, hogy a jó példákat, a jó megoldásokat megtaláljuk. Vannak olyan területek, ahol természetesen a francia kollégák előrébb járnak, nekünk érdemes azokat a buktatókat elkerülni, amelyeket ők elszenvedtek, az ő példájukból tanulva lehet megtalálni azokat a legjobb megoldásokat, amelyeket a Magyar Államkincstár működésében hasznosítani tudunk – tette hozzá.

Egy napot Orosházán töltöttek

Kérdésünkre elmondta, a közeljövő legfontosabb feladata a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Hivatal kifizető ügynökségeinek az átvétele.
– Megjelentek a kormányhatározatok, kormányrendeletek, törvények a tekintetben, hogy milyen feladataink vannak ezzel kapcsolatban. Rendkívül nagy horderejű kérdés ez, hiszen a magyar agrárium Európai Uniós és hazai kifizetéseinek döntő része ezen keresztül történik, tehát hatalmas és nagyon megtisztelő feladat előtt áll a Magyar Államkincstár, mikor január 1-jével ezeket átvesszük – jelentette ki.

A budapesti konferencia után a francia küldöttség Dancsó József meghívására Orosházára utazott, és egy napot itt is töltött. Megnézték a várost, kipróbálták a fürdő szolgáltatásait és megkóstolták az orosházi libamájat is.

A vendégek nevében Jean-Luc Pain minisztériumi költségvetési főfelügyelő nyilatkozott az OrosCafénak a főtéri séta végén. Elmondta, 15 éve jár rendszeresen Magyarországra és a szakmai kapcsolatok keretében már megismerte az országot.
– A magyar kincstár nagyon modern, újszerű intézmény és többek között azt tanulmányozzuk, hogyan alkalmazzák, fejlesztik a korszerű informatikai megoldásokat. Jók a tapasztalatok, van mit tanulni nekünk is a magyaroktól – fogalmazott.

A francia vendégeket Orosháza polgármestere fogadta csütörtökön (Fotó: Rosta Tibor)
A francia vendégeket Orosháza polgármestere fogadta csütörtökön (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, Franciaországban a legfőbb gazdasági probléma a 2008-as gazdasági válság hatásainak kezelése, amelyek mind a mai napig tartanak, és legfőképp a munkanélküliségben mutatkozik meg. Azon dolgoznak, hogy több munkahelyet hozzanak létre, illetve őrizzenek meg tartósan.

A látogatás másnapján fogadta a küldöttséget Dávid Zoltán polgármester is, aki röviden bemutatta a várost, és annak történelmét. Orosháza gazdasági szerkezetét Elekes Lajos alpolgármester ismertette, majd a külföldi delegáció tagjai a városháza pénzügyi szakembereivel tekintették át a költségvetés elkészítésének főbb sarokpontjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.