- hirdetés -

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a hagyományoknak megfelelően, városi ünnepséget és koszorúzást tartottak a Történelmi Emlékparkban október 23-án.

A forradalom a hatvanadik évfordulója alkalmából városunk rendezvénysorozattal tisztelgett az ‘56-os hősök előtt. Először, október 20-án Koszorús Oszkár, Orosháza díszpolgára kalauzolta az érdeklődőket az akkori időkbe és mesélt személyes élményeiről. Majd október 22-én, szombaton Elekes Lajos alpolgármester, valamint a Békéscsabai Jókai Színház művészei emlékeztek.

Az október 23-ai városi megemlékezés Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia esperes plébánosa, Ördög Endre evangélikus igazgató-lelkész és Szalkai Róbert református lelkész ünnepi igehirdetésével kezdődött.

Az Eötvös katolikus iskola növendékei adtak ünnepi műsort Fotó: Kecskeméti Krisztina
Az Eötvös katolikus iskola növendékei adtak ünnepi műsort (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A történelmi egyházak képviselői után dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora osztotta meg meg ünnepi gondolatait.
– Az 1956-os forradalom még a velünk élő történelem része, hiszen rengetegen emlékeznek az akkori időkre. Bár a személyes élmények torzíthatnak, de a hatvanéves távlat elegendő, hogy tisztán láthassuk az akkori eseményeket – fogalmazott a rektor.

dr. Szabó Péter személyes családi élményeit is megosztotta a hallgatósággal (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
dr. Szabó Péter személyes családi élményeit is megosztotta a hallgatósággal (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Egy évtizednyi megalázottság és elnyomás után a magyarság megpróbálta saját kezébe venni sorsának irányítását is. Ez az egyszerű emberek forradalma volt, akik a demokráciáért emelték fel a szavukat és adták az életüket. Bátran szembeszálltak a szovjet túlerővel, ilyet más nép nem produkált, ez egy morális erő, amire a mai napig büszkék lehetünk. Ők tették lehetővé, hogy ma demokráciában élhetünk. Történelmi felelősségünk, hogy vigyázzunk erre az ajándékra. Meg kell tanulnunk egymást szeretni, tisztelni és egymást segítve legyünk boldog nemzet – zárta emlékező gondolatait Szabó Péter.

Az ünnepségen műsort adtak az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei is, amit Somogyi Mária állított össze.

A beszédeket és az előadást követően Dávid Zoltán polgármester és dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző nyitotta a koszorúzók sorát, őket követték a politikai pártok képviselői, az intézmények igazgatói, az egyházak képviselői, a fegyveres testületek parancsnokai, a civil szervezetek tagjai és magánszemélyek. Az ünnepség az Orosházi Fúvószenekar előadásában a Szózat dallamaival zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.