- hirdetés -

A Látás Hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma által közösen létrehozott kampány. A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát, egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívántak létrehozni, melynek során októberben térítésmentes látásellenőrzésben, szakmai tanácsadásban részesíti azokat, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresik. (x)

– Oda kell figyelnünk magunkra! Aztán mi mindent megteszünk, ami tőlünk telhető – kezdte beszélgetésünk elején dr. Kiss Ildikó, az Orosházi Kórház szemész főorvosa. A szakember hangsúlyozta, a szemészeti vizsgálat az egyik legfontosabb szűrővizsgálatok közé tartozik, hiszen amellett, hogy különböző szembetegségek diagnosztizálhatók: mint például tompalátás, zöld- és szürkehályog, számos más betegség kiszűrésére is alkalmas. A szemfenéken például árulkodó jelei vannak a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, az anyagcsere-rendellenességeknek.

Járjunk rendszeresen szemvizsgálatra - évente legalább egyszer (Fotó: Rosta Tibor)
Járjunk rendszeresen szemvizsgálatra – évente legalább egyszer (Fotó: Rosta Tibor)

– Ha kancsalít a gyerek, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyereknek feltehetően az a szeme tompalátó. De ha vörös a szeme, vagy fáj a feje, akkor is első út a szemészet, lehet, hogy van egy fénytörési hibája, ami egy szemüveggel megoldható. A felnőtteknél az alkalmassági vizsgálatok nagyon jó alkalmak arra, hogy kiszűrjék a szembetegségeket. A legnagyobb gond az idősebb korosztállyal van, hisz az ő esetükben már saját magukra van bízva, elmennek-e rendszeresen vizsgálatra. A tapasztalat azt mutatja, általában már csak akkor mennek, amikor nagy a baj. Mindenkinek évente egyszer fel kell keresnie a szemorvost – emelte ki a szakember.

A felmérések szerint Magyarországon közel 1,5 millióan nem vettek még részt szemvizsgálaton, a gyerekek mintegy 15 százaléka rövidlátó.

soke_ocmeret_2

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.