- hirdetés -

Június elejétől fontos változások léptek érvénybe az egészségügyben. A népegészségügyi szűrések is újraindultak, melyek rendkívül fontosak a megelőzés szempontjából. Ennek fontosságáról nyilatkozott az Orosházi Kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő az M1 híradójának június 2-i adásában.

A járványhelyzet enyhülésével országszerte, így az Orosházi Kórházban is elindulhattak a célzott, szervezett népegészségügyi szűrések. Az intézmény főigazgatója, dr. Duray Gergő múlt héten ennek fontosságáról nyilatkozott az M1 híradójában.

– Három kategóriát érintenék: a vastagbélszűrést, a méhnyakszűrést és az emlőszűrést. A vastagbélszűrés az 50 és 70 év közötti korosztályt érinti, férfiakat és nőket egyaránt, illetve azokat, akik az elmúlt két évben nem voltak szűrésen. A méhnyakszűrésre 25 és 65 év közötti nők kapnak meghívót, valamint azok, akik az elmúlt három évben nem voltak szűrésen. Az emlőszűrés pedig a 45 és 65 év közötti nőket érinti, akik az elmúlt két évben nem voltak szűrésen – nyilatkozta dr. Duray Gergő.

Hozzátette, nagy jelentősége van a vizsgálatoknak, ezért örülnek, hogy újraindulhattak a szűrővizsgálatok, ugyanakkor továbbra is be kell tartani a helyi egészségügyi eljárásrendet. A megelőzés érdekében az Orosházi Kórházba továbbra is szűrőpontokon keresztül lehet bejutni, ahol megtörténik a rizikóbecslés és a testhőmérséklet mérése.

A szűrővizsgálatok helyszínén maszkban kell megjelenni, betartva a megfelelő védőtávolságot, ezen kívül kézfertőtlenítést is biztosítanak az érkezőknek. Amennyiben a feltételek teljesülnek, mehet szűrésre az illető. Fontos tudnivaló még, hogy a szakrendelésekhez hasonlóan ebben az esetben is negyedóránként egy, tehát óránként négy embert vizsgálnak meg.

– Fontos és nem is lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a szűrés életet menthet. Ha kialakult egy betegség, az nehezebben gyógyítható, de ha ezt rendszeres szűrésekkel megelőzzük, akkor jelentősen meghosszabbítható a résztvevők életkora – tette hozzá dr. Duray Gergő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.