- hirdetés -

Idén októberben is megszervezi a Látás Hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, melynek keretében ingyenes látásvizsgálat, szemüveg ellenőrzés és szaktanácsadással készül az ország több optikája. Polyák László, az Edit Optika üzletvezető-tulajdonosa felhívja a figyelmet az évenkénti látásellenőrzés fontosságára, hiszen így sok szembetegséget is kiszűrhetünk.

Immár 14 éve szervezi meg a Látás hónapját a Magyar Látszerész Szövetség, amely kampány minden évben sikeresnek mondható. Polyák László elmondta, talán a vírushelyzet miatt idén kevesebb optika vesz részt a kezdeményezésben, az Edit Optika viszont a kezdetek óta tagja az akciónak. Ilyenkor sokan élnek az ingyenes vizsgálat és szaktanácsadás lehetőségével.
– Régen 600-800 üzlet is részt vett az akcióban, idén közel 300 üzletben érhetőek el ezek a szolgáltatások. Vannak olyan visszatérő pácienseink, akik szinte minden évben részt vesznek a látásellenőrzésen – nyilatkozta. Hozzátette, sokan vannak, akik számára szükséges lenne optikus által készített szemüveg, de még így is többen választják a drogériákban kapható olvasószemüvegeket.
– A nem személyre szabott látásjavító eszközök inkább csak károsak, mint hasznosak. Előbb-utóbb fejfájást és a szem romlását okozhatják, mivel nem megfelelő dioptriával ellátott és nem megfelelő pupillatávolsággal elkészített szemüvegekről beszélünk. Ez tényleg csak arra az esetre jó, ha egy térképet meg kell nézni. Hosszútávon ezen szemüvegek használata csak károsak lehetnek – emelte ki Polyák László.

Egy látásvizsgálat során során megannyi szembetegségre is fény derülhet
(Fotó: Horváth Bence)

Kiemelte, a koronavírus-járvány miatt sokan kényszerültek az otthoni, home office-ban történő munkavégzésre, nem beszélve a digitális oktatás miatt otthonról tanuló gyermekekről. A számítógép használat mellett elengedhetetlen, hogy kék fény szűrős lencsét hordjanak az emberek. Ez ugyanis meggátolja a fejfájást, a szemfáradtságot és komfortosabb látást eredményez. Ilyen lencsét pedig csak optikai szaküzletben lehet kapni.

Fontos szót ejteni a szemüvegek megfelelő tisztításáról is. Polyák László elmondta, a mai modern szemüveglencse bevonatok, és a szemüvegek alapanyagai is, egyaránt kifejezetten érzékenyek az agresszív tisztítószerekre, különösen az alkoholtartalmú folyadékokra, törlőkendőkre. Ezek használata maradandó károsodást okozhat a szemüveglencse felületén, sőt akár magát a szemüveget is használhatatlanná tehetik. Mindenképpen érdemes optikában beszerezhető tisztítóeszközöket vásárolni, hogy megelőzzük a látásjavítóeszköz károsodását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.