- hirdetés -

Az orosházi Guardian síküveggyára nagy mennyiségű veszélyes anyagot tárol, ezért rendszeresek a különböző gyakorlatok az üzemben és azon kívül is. Az idei gyakorlaton a védekezési és helyreállítási munkálatokban érintett önkormányzati dolgozók tudták meg, mi a feladatuk, ha üzemzavar történik az üveggyárban.

A Guardian Orosháza Kft. síküveggyára az ott tárolt cseppfolyós butángáz miatt felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, e miatt rendszeresen kell végrehajtani különböző gyakorlatokat. Ennek keretében szeptember 20-án külső védelmi terv részgyakorlatot tartottak.

A megszokottól eltérően azonban most nem vonultak fel a tűzoltók, nem volt látványos mentési gyakorlat. A városháza nagytermében a háttérben dolgozók munkáját ismertették, ami adott esetben épp olyan fontos, csak kevésbé látványos, mint az első vonalban dolgozó tűzoltóké.
– Most operatív jellegű gyakorlatot hajtottunk végre, felkészítettük az önkormányzati dolgozókat, milyen feladataik lehetnek éles helyzetben – mondta kérdésünkre Marton Gergely tűzoltó alezredes.

A megyei iparbiztonsági főfelügyelő kiemelte, ketté kell választani az esetleges balesetek hatásait.
– Ha azok nem nyúlnak át a kerítésen, akkor annak elhárításában az üzem szakemberei és a hivatásos katasztrófavédelmi egységek működnek közre. Nagyobb baj esetén azonban más a helyzet, akkor már lakosságvédelmi intézkedésekre lenne szükség. Ez utóbbiról volt most itt szó, az ilyenkor szükséges teendőket ismerték meg az érintettek – fogalmazott Marton Gergely.

Arról már írtunk, milyen hatásai lehetnek egy butángáz átfejtés közben bekövetkezett balesetnek. Ha ilyen történne, – amire egyébként a kiemelten szigorú biztonsági előírások és a modern műszaki biztonsági berendezések alkalmazása miatt csekély az esély – sok dolga lenne a hivatali dolgozóknak.
A polgármester vezetésével megalakulna az operatív törzs, amely a védekezést és a kárelhárítást koordinálja. Ebben a hivatásos szervek képviselői, a közműszolgáltatók, a hivatalvezetők is helyet kapnak, és ők határozzák meg a szakterületükhöz tartozó feladatok végrehajtását.

Dávid Zoltán a gyakorlat végén hangsúlyozta az önkormányzat szerepét a lakosságvédelmi feladatok végrehajtása során.
– Kiválóan felkészült kollégák dolgoznak a hivatalban, akik hatékonyan és pontosan tudják ellátni a rájuk bízott feladatot – fogalmazott a polgármester. – Sok ember számára feleslegesnek tűnnek az ilyen gyakorlatok, pedig ezekre nagy szükség van. Sokszor ilyenkor vetődnek fel újabb kérdések, problémák, amikre azonnal megoldást is keresünk, és beépítjük a gyakorlati tervekbe, ezzel téve még hatékonyabbá a rendszert. Így ha ne adj Isten tényleg baj történne, késedelem nélkül és magabiztosan végezné mindenki a feladatát, ami adott esetben emberéleteket és jelentős vagyont tud megmenteni – emelte ki a polgármester.

Egy esetleges gázrobbanás után károsodhatnak a gyárhoz közeli épületek is, melyek kárfelmérését az önkormányzat szakemberei végeznék, de emellett is rengeteg adminisztratív és operatív munka akad egy ilyen káreseménynél.

A gyakorlaton a katasztrófavédelem és az üveggyár képviselői ismertették a szakterületükhöz tartozó feladatokat és azok végrehajtási tervezetét, amiről bővebben a megyei katasztrófavédelem oldalán lehet olvasni ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.