- hirdetés -

Az elmúlt napokban megkapták a 2016-os mezőőri járulékról szóló csekkeket a földtulajdonosok, de meglepve tapasztalták, hogy több a fizetendő díj, mint tavaly. Valóban többet kell fizetni, viszont nem lett drágább a járulék. Írjuk mi a helyzet.

Olvasók keresték meg szerkesztőségünket múlt héten, hogy az idei évre megállapított mezőőri járulék összege magasabb lett, és nem értik, miért, hiszen nem volt szó díjemelésről.

Utánakérdeztünk, és kiderült, nem változott a tavaly februárban elfogadott önkormányzati rendelet a mezei őrszolgálatról, tehát nem volt díjemelés. De akkor miért kell mégis többet fizetni?

Tavaly csak áprilistól számoltak

– 2015-ben nem január 1-től, hanem április 1-től számítottuk ki az egy hektárra eső járulékot, hiszen ekkortól indult el hivatalosan a mezei őrszolgálat tevékenysége – mondta érdeklődésünkre dr. Horváthné dr. Barta Edit, Orosháza jegyzője. – 2016-ban pedig már értelemszerűen a teljes éves összeggel kell számolni a földtulajdonosoknak. Tehát nem történt emelés, csupán a rendeletben meghatározott, teljes összegek kerültek a csekkekre – tette hozzá.

A rendelet szerint minden megkezdett hektár után 940 forint/év a járulék összege. 2015-ben ezt 9 hónapra, áprilistól december végéig kellett arányosítani. 78,30 forint az egy hónapra eső járulékösszeg, tehát 9 hónapra számítva 704,70 forint volt a fizetendő összeg hektáronként. 2016-ban pedig már értelemszerűen a teljes évre szóló, 940 forint/év összeget kell fizetni hektáronként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.