- hirdetés -

Ismét selyem képeket mutat be a művelődési házban az orosházi művész. A kiállítás megnyitójára szép számmal érkeztek művészek és műkedvelők.

– Ki az aki nem ismeri F. Varga Máriát, a képzőművészt? – tette fel a kérdést Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója szeptember 16-án a kiállítás nyitóbeszédében. Az érdeklődés persze költői volt, hiszen F. Varga Mária munkásságát és alkotásait már több évtizede ismeri és elismeri a művészvilág és a műkedvelő közönség.

A mezőberényi születésű művész fényképészként került Orosházára, ahol alkotói munkáját az Orosházi Festők Stúdiójában Kezdte. 1978-tól az Orosházi Festők Csoportjának a tagja. Akvarell, tempera és pasztell, majd diópác és selyemtechnikát alkalmazva teremtette meg képi világát.

A selyemtechnikában teljesedett ki igazán F. Varga Mária művészete (Fotó: Domján Róbert)
A selyemtechnikában teljesedett ki igazán F. Varga Mária művészete (Fotó: Domján Róbert)

A megnyitót a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola két növendékének gitár előadása színesítette, Kisdi Endre és Varga Gábor. A dallamokkal életre keltek a képek: az Alkonyat a tavon, a Trópusi táj, az Éden, a Szitakötő és a színes virágkompozíciók is. Majd Dégi Éva szavalata hangzott el.
– A negyvenhat képből álló tárlat több mint fele ebben az évben készült, a többi régebbi alkotás – mondta F. Varga Mária, aki alig győzte fogadni az elismerő szavakat és a gratulációkat.

– Amikor erre a technikára ráakadtam, úgy éreztem ez az én világom. Ebben tudom magam a legjobban kifejezni, kimutatni ami bennem rejlik. Ezért is lett a kiállítás címe “Selyemre álmodott világom”. A festményeimet pillanatnyi érzések, behatások ihletik. Nem magamnak festek – vallotta be a művész – nekem az az öröm, ha valakit a képeimmel boldoggá tehetek.

Ehhez kapcsolódóan megosztotta egy fontos emlékét is.
– Akinek a legelső képemet eladtam, évek múlva odajött hozzám és azt mondta: Te tudod, amikor felébredek reggel, ránézek a képedre és jól indul a napom. Ezért festek én – mondta F. Varga Mária.

Aki kedveli a szép virágokat, a tájképeket, a színeket, a harmóniát vagy csak szeretne látni valami rabul ejtőt, ami megnyugtatja a lelket, szeretné látni a festőnő “selyemre álmodott világát”, az október 30-áig megnézheti az alkotásokat a művelődési házban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.