- hirdetés -

Sikeres hétvégét zárt a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület, hiszen egy emlékverseny mellett új magyar rekordot állítottak fel. A nagyszabású rendezvény az olimpikonok tetszését is elnyerte, kiválóan szolgálta a sportág népszerűsítését.

A Zsoldos Péter Emlékversenyt majdnem 20 évvel ezelőtt, 1998-ban rendezték meg utoljára, több formában. Volt országos serdülő bajnokság, valamint másodosztályú kardverseny is. Idén országos női és férfi kard illetve tőr, “B” kategóriás szabadversenyt rendeztek meg, amelyre az ország számos pontjáról érkeztek.

Komoly csörték voltak a páston (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert
Komoly csörték voltak a páston (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert

A versenyen a női egyéni kardvívás kategóriában három orosházi került a dobogóra. Sorrendben az első Székács Kamilla, a második Szépe Enikő, a harmadik pedig Kiss Luca lett. További eredményeket ide kattintva találhattok.

Sikeres rekordállítás

A fő esemény mégsem a verseny volt, hiszen szeptember 17-én, szombaton délelőtt 11 órától egy hivatalos magyar rekord felállítása vette kezdetét. A cél az volt, hogy egy kiemelt páston több fegyvernemben 24 órán át folyamatosan vívjanak.

Az első csörte Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó és az orosházi Kovács Balázs között zajlott.
– Az első tíz tusig jól éreztem magam – kezdte viccesen a 39 éves Nemcsik, majd hozzátette: nagyon jó érzés volt a páston lenni. – Sok mindenben részt vettem már vívással kapcsolatban, de ehhez hasonló kísérletben még soha. Nagyon jó ötletnek tartom, le a kalappal az orosházi egyesület előtt, hogy ilyen jól megszervezték – nyilatkozott elismerően az olimpikon.

Kovács Balázs és Nemcsik Zsolt kezdte a 24 órás vívást (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert
Kovács Balázs és Nemcsik Zsolt kezdte a 24 órás vívást (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert

Nemcsik Zsolt mellett a riói ötkarikás játékok bronzérmes párbajtőrvívó csapatának egyik tagja, Rédli András is tiszteletét tette a rendezvényen. A párbajtőröző elhozta olimpiai bronzérmét, amely elnyerte a fiatal vívópalánták tetszését is.
– A vívás sikeres olimpiát zárt, hiszen két arany, egy ezüst és egy bronzérmet hozott haza a válogatott. Az ehhez hasonló rendezvényeknek most van itt az ideje, kiválóan szolgálják a sportág népszerűsítését – osztotta meg véleményét Rédli.

A kísérlet vasárnap 11 órára hivatalosan is rekorddá vált, hiszen 24 óra 04 perc 48 mp folyamatos vívás alatt 4912 tust adtak a sportolók. A rekordkísérletben megközelítőleg ötvenen vettek részt, de a munka oroszlán részét húsz fő teljesítette.
– Sikeres hétvégén vagyunk túl, hiszen felállítottunk egy magyar rekordot, újra megrendeztük a Zsoldos Péter Emlékversenyt, amelyet ezentúl minden évben szeretnénk megtartani – értékelt Nagy Nándor, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület edzője.

Megnövekedett népszerűség

Rédli András is megemlítette, a magyar sport ezúttal is jól teljesített az olimpián, különösen a vívó válogatott. Ilyenkor több gyermek jelentkezik a vívótermekben, hogy ő lehessen a következő Szilágyi Áron, Szász Emese vagy Imre Géza.
– Budapesten és Tapolcán is úgy hallottam, ahol vívok, hogy naponta érkeznek a gyerekek – mondta az olimpiai bronzérmes Rédli.

Ez alól városunk vívó egyesülete sem kivétel.
– Egyre többen szeretnének vívni Orosházán is, nincs olyan hét, hogy ne lenne új jelentkező. A magyar sikersport folyamatosan hozza az eredményeket és a vívókat is a terembe – árulta el Nagy Nándor.

Vasárnap ellepték a vívók az Eötvös teret (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert
Vasárnap ellepték a vívók az Eötvös teret (klikk a képre) Fotó: Domján Róbert

Az olimpikonokat megkérdeztük arról is, hogy a fiatal generációnak mi szükséges ahhoz, hogy egyszer ők is képviselhessék Magyarországot egy világversenyen.
– Úgy gondolom, hogy a mai fiatalságra ráférne egy katonai alapkiképzés. Én magam is katonatiszt vagyok, rengeteget profitáltam belőle. Egy sporthoz alapvetően mindig szükség van kitartásra, tehetségre, szorgalomra – árulta el a párbajtőröző.

Nemcsik Zsolt is hasonlóan vélekedik.
– Rengeteg kitartás, lemondás, szorgalom. Ne felejtsék el, hogy honnan jöttek – összegezte tömören.

Az elmúlt évhez hasonlóan, most sem maradhatott el a flashmob. Összesen 46 sportoló küzdött meg egymással három percen át az Eötvös-téren, amely a rendezvény zárása is volt egyben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.