- hirdetés -

A Szőlő körúton járva szembetűnő, hogy újabb oszlopsor jelent meg a kerékpárút vonalában. Utánajártunk, ki épít és mit.

A Szőlő körút teljes hosszában dolgoznak már két hete, több tucat betongyám került a földbe, és van amelyiken már az oszlop is áll. Azonban akadt olyan lakó, aki nehezményezte az építkezést, nem tetszik neki, hogy újabb oszlopsor halad el a háza előtt. Így megkerestük a kivitelező Oros-Com Kft vezetőjét, mit építenek.
– A jelenleg legmodernebb, üvegszálas adatátviteli kábelt húzunk ki a Szőlő városrészben. Társaságunk eddig nem volt jelen ezen a környéken, az általuk végzett piaci felmérések viszont azt mutatták, van kereslet az újabb technológiára, ezért kezdtünk a fejlesztésbe – fogalmaz Szabó Ferenc ügyvezető. Az orosházi cég vezetője hozzátette, a beruházást az Oros-Com Kft. és a Gepon Kft. közös konzorciuma valósítja meg saját erőből és bankhitelből.

A meglévő oszlopokra nem mehet több kábel

De miért kell ehhez újabb oszlopsort állítani, miért nem megfelelőek a már ott lévők – tettük fel a kérdést.
– A körúton a Démász és az Invitel oszlopai futnak. Utóbbi értelemszerűen nem enged fel rá minket, hiszen konkurencia vagyunk. Aztán hosszú tárgyalások után kiderült, a Démász sem engedi. Az ok prózai: az áramszolgáltató oszlopain már most is több kábel fut, ha még egy rákerül, az több helyen veszélyes lehet, akár ki is dőlhet valamelyik, ezért nem járultak hozzá. Engedélyt kértünk hát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, és közel egyéves vizsgálat után néhány hete kiadták a telepítési engedélyt az újabb oszlopokra, így megkezdtük a munkát – ismertette Szabó Ferenc.

Az újonnan telepített oszlopok a körúton (Fotó: Domján Róbert)
Az újonnan telepített oszlopok a körúton (Fotó: Domján Róbert)

Tízszer drágább a földkábelezés

Adódott a kérdés: ha nem mehetnek az oszlopra, akkor miért nem a földben vezetik a kábeleket? Az ügyvezető kiemelte, a földkábel telepítése tízszer annyiba kerül mint a légkábelé, erre pedig nincs pénze a társaságnak, arról nem is beszélve, hogy akkor olyan áron kellene szolgáltatni az internetet, telefont és a kábeltelevíziót, hogy az nem lenne versenyképes.
– Ráadásul a földkábelnél a Szőlő körút mindkét oldalát fel kellene ásni, beleértve a bejárókat, járdákat. A körúton rengeteg közművezeték – gáz, víz, szennyvíz – fut, aminek kiváltását is meg kellene valósítani, ami nagyon komoly összeg lenne. Emellett a házi bekötéseknél is ásni kellene, az utcán keresztbe a kerékpárútnál, járdáknál, a kerítésen belül pedig az autóbejárókat és az udvart is. Az pedig tapasztalat, hogy a tulajdonosok nem szívesen ássák fel a szépen ápolt kertjüket egy vezeték miatt – fogalmazott Szabó Ferenc.

Elmondta, a tervek szerint csak a Szőlő körúton lesz újabb oszlopsor, ha meg tudnak egyezni a Démásszal, a környező kis utcákban már felkerülhetnek a meglévő oszlopokra.

Terveik szerint októberben kezdik meg a szolgáltatást a Szőlő városrészben, így a már ott lévő Magyar Telekom és az Invitel mellett újabb szolgáltató lép be a piacra, ami az árverseny miatt jó lehet a lakóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.