- hirdetés -

A védőoltásokat azonban csak kevesen kérik, pedig Orosházán is nőtt a megbetegedések száma, és mindkét betegségnek komoly szövődményei lehetnek.

Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a bárányhimlős és a rotavírusos megbetegedések száma – írja a Magyar Nemzet az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján. Ez tapasztalható Orosházán is – mondta dr. Nagy Gabriella házi gyermekorvos.

Bár a fertőzések ellen már évek óta létezik ajánlott védőoltás, a két vakcina ára 18–20 ezer forint között mozog, ezért nem sokan kérik. Országosan 20 százaléknál is kevesebb az átoltottság aránya.

A bárányhimlővel kapcsolatban még a köztudatban van az elgondolás, hogy a gyermeknek minél hamarabb át kell esnie ezen a betegségen. Ennek érdekében sokan elviszik gyermeküket olyan helyre, ahol elkaphatja a betegséget. Dr. Nagy Gabriella szerint azonban tévhit, hogy a lezajlott betegség jobb, mint a védőoltás.

védőoltás felnőttkorra is megfelelő ellenanyagszintet biztosít (Forrás: tescobaba)
A védőoltás felnőttkorra is megfelelő ellenanyagszintet biztosít (Fotó: tescobaba)

– Komoly erőfeszítéseket kell tennünk a megelőzés érdekében. A betegség nemcsak az adott gyermek számára kellemetlen, de a szülők is hosszabb időre kieshetnek az ápolás kapcsán a munkából – mondta a gyermekorvos, majd hozzátette: körzetünkben az elmúlt évben 70 varicellás esetet jelentettünk, mely az előző évekhez képest egyértelmű növekedést jelent. A védőoltást az 1-3 éves korosztály körében sajnos csak a szülők 30 %-a kéri.

A gyermekorvos kiemelte: különösen érdemes a többgyermekes családok, fertőzésen át nem esett, családtervezés előtt álló fiatalok figyelmét felhívni a betegség megelőzésének lehetőségére. Hangsúlyozta, hogy a két, megfelelő időközzel adott védőoltás felnőttkorra is megfelelő ellenanyagszintet biztosít. Természetesen egy védőoltás sem 100%-os, előfordulhatnak igen enyhe, szövődménymentes, úgynevezett áttöréses esetek – fogalmazott a doktornő.

A döntés a szülők kezében van

– A csecsemő- és kisgyermekeknél előforduló heveny hányás, hasmenés egyik leggyakoribb oka a rotavírus. A fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékról, de akár porszemcséről is szervezetbe juthat. Komoly veszélyt a 6-24 hónapos korosztályra jelent, hiszen ekkor legnagyobb a kiszáradás veszélye is. A rotavírus elleni vakcinák igénylése körülbelül 10 %, ami meglehetősen kevés – ismertette dr. Nagy Gabriella, majd kiemelte: igyekszünk nagyobb figyelmet fordítani a koraszülöttek, fejlődési rendellenességgel, légzési nehézséggel született újszülöttek szüleinek felvilágosítására, meggyőzésére. Mivel az alkalmazható vakcinák a fertőzések 90%-át okozó szerotípusok ellen hatékonyak, enyhe lefolyású betegségek így is előfordulhatnak – tette hozzá.

– Gyermekorvosként nagy felelősségünk a prevenciós szemlélet kialakítása, átadása, a döntés viszont a szülők kezében van, hogy mit szeretnének: betegséget, lehetséges szövődményekkel, vagy lehetőséget arra, hogy ezeket elkerüljék – hangsúlyozta dr. Nagy Gabriella.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.