- hirdetés -

Nagyné Terikét és irodáját biztosan nem kell bemutatni Orosháza és a környék kirándulni szerető közönségének, de talán a többieknek sem. Több mint húsz éve járhatjuk be segítségével Európa és a világ minden táját, mindig mosolyog és mindig hozzá tud tenni saját tapasztalatból a kiválasztott úthoz.

Ugyanis ritkán küldi olyan helyre utasait, ahová még nem utazott el. Igyekszik bejárni a kedvelt úti célokat, hogy első kézből tudja informálni az érdeklődőket az ottani viszonyokról.
– Én minden pihenésemből szakítok időt arra, hogy megismerjem a környéket. Például Horvátországot így jártam be, hogy végigutaztam az Isztriát és olyan helyeket fedeztem fel, amit nem is nagyon láttam az útikönyvekben, aztán következett hasonlóan Dalmácia Dubrovnikig le. Így lehet csak elmondani, valójában mi fogadja ott a turistát. Én mindig szakmai szemmel pihenek, nem tudok ettől elszakadni. És van utasom, aki úgy jön be hozzám, hogy „Terike, én most ide szeretnék utazni, de valószínűleg a végén nem ide fogok”, – mondja nevetve. – Mert bízik bennem, bízik abban, hogy ha mást ajánlok neki, ott még jobban érzi majd magát.

Terike immár 25 éve biztosítja ügyfelei gondtalan nyaralását (Fotó: Rosta Tibor)
Terike immár 25 éve biztosítja ügyfelei gondtalan nyaralását (Fotó: Rosta Tibor)

Az egyik legfontosabb eredményének éppen ezt a bizalmat tartja.
– Az ország számos településéről vannak utasaim, például az egyik szeghalmi családom olyan, hogy nem is ismertem őket, már két éve nálam foglaltak, mikor végre találkoztam velük, de a telefonom mindig csörög januárban, hogy na, akkor most Terike ez évben hová fogunk utazni? És amint megérkeznek a kiválasztott helyre, már küldik az sms-t, hogy már megint minden gyönyörű és már megint csodálatos helyre küldtél minket – meséli nem titkolt büszkeséggel.

A tapasztalatgyűjtés nem esik nehezére, hiszen maga is nagyon szeret utazni. Így került a szakma közelébe is. Huszonhat éve, még művelődési ház igazgatóként, Kardoskúton szervezte az első kirándulásokat.
– És az egyik utazási irodának a tulajdonosa megkeresett, hogy nyitna egy képviseletet itt Orosházán, ha én elvállalnám a vezetését. Igaz, nem tudtam, hogy mit vállalok, de azt mondtam, hogy igen és egyetlen percre sem bántam meg. Én szerelmese vagyok a szakmámnak, én nem dolgozom.

Mindenki születik valamire

– Tettem egy nagy kanyart, de elérkeztem oda, ahol nekem a helyem van. Húsz éve pont, hogy megnyitottam a saját irodámat Orosházán, azóta van már Csongrádon is egy, olyan 12 éve. Nagyon örülök, amikor betér hozzám valaki, nagyon szeretem azokat a régi utasaimat, akik 25 éve, tehát már a régi irodában is hozzám jártak és a mai napig bíznak bennem.

Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

Azt mondja, eleinte megijesztette az internet és az internetes foglalások térhódítása, amennyit segített nekik, annyit el is vett. Mára azonban megnyugodott, mert bebizonyosodott, hogy a személyes kapcsolatot nem helyettesítheti a gombnyomás.

És, hogy mit csinál egy utazási irodás? Kapcsolatot tart a partner irodákkal és az utasokkal, figyeli az akciókat, a változásokat, képezi magát, de például Terike utakat már nem szervez.
– Nagyon hamar rájöttem, hogy Orosházáról és a környékéről nem lehet megtölteni egy buszt, lemondani pedig egyet jelent azzal, hogy elveszítem a bizalmát azoknak, akik foglaltak.

Tehát én ma utazási iroda vagyok, belföldi és külföldi szállásokat, valamint külföldi utakat közvetítek és beutaztatásra van engedélyem. A partner irodáim tengerparti nyaralásait, városnézéseit, körutazásait értékesítem.

Nincs olyan iroda Magyarországon, akivel ne dolgoznék, ne volna szerződésem, ismerem őket, tudom, kivel állok kapcsolatban, ők is megbíznak bennem, én is megbízom bennük – részletezi a munkáját, hozzátéve, hogy pontosan azokat a kedvezményeket adja, mint az irodák internetes felületei, csak változatlan áron kínálhatja a tőlük átvett utakat.

– Vagyis ez úgy működik, hogy én bejövök ide hozzád, mert mondjuk már szétnéztem a neten és megtetszettek a városlátogatások, mire te azt mondod, hogy…?
– Megkérdezem, mivel szeretnél utazni? Egyénileg, autóbusszal vagy repülővel és, hogy mennyit szánsz rá. Ezek ismeretében kiteszek eléd mondjuk 20 lehetőséget szervezetten, idegenvezetővel és elmondom azt is, milyen programokat vehetsz még mellé, hozzátéve a saját tapasztalataimat. Ehhez persze naprakésznek és tájékozottnak kell lenni – avat be Terike a szakma hétköznapjaiba.

A sors mindenki elé sodor lehetőségeket, csak élni kell velük

– Amikor elkezdtem ezt, nem volt meg a szakirányú végzettségem, menedzseri diplomával vágtam bele és igaz, hogy nem volt haszontalan, mert nagyon sok mindent tanultam ott, ami hozzásegített ahhoz, hogy már 20 éves az iroda, de kellett a szakmai oklevél is. Viszont én akkor már negyvenvalahány éves voltam és úgy éreztem, annyit tanultam, hogy nem akarok többet. Ezért aztán írtam egy levelet a gazdasági minisztériumnak, hogy tekintsenek már el a szakirányú végzettségtől, mert van két diplomám. Azt kaptam vissza válaszul, hogy akinek ennyi van, az ezt az egyet még hozzá tudja tenni – emlékszik vissza nevetve.

Ha pihenni szeretne, akkor főként a török riviérára utazik, de ott sem marad csak a tengerparton, hanem csavarog. Vonatra, buszra ül, piacra, bazárba jár, felfedez. Van bakancslistája, amin az utóbbi években sok mindent kipipált, de maradt is bőven megvalósítandó álom, mert folyamatosan bővül a sor. Az irodát addig szeretné vinni, ameddig bírja és ameddig minden reggel jól eső érzéssel lép be az ajtón. Elnézve az optimizmusát és az életszeretetét, a kettő talán egybe esik.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.