- hirdetés -

A tavasz elején tapasztalt kellemes időjárást az ország egyes részein fagyos, majd esős idő követte, amelynek eredményeként gyenge, közepes mézhozam várható. Orosházán sem volt jó a szezon.

A méhészet helyzetéről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Jászberényben a XXIX. Nemzetközi Mézvárás és Méhésztalálkozó megnyitóján beszélt. Az államtitkár elmondta, hogy az akác, illetve a selyemkóró és a hárs mézelése is kedvezőtlenül alakult, így már évek óta várat magára egy országosan is kiemelkedő mézhozam.

A méhsűrűség nálunk a legnagyobb az EU-ban

Az államtitkár kiemelte, mintegy 20 ezer méhész tevékenykedik hazánkban, a méhállomány mértéke pedig közel 1,2 millió méhcsaládra tehető. A méhállomány folyamatos emelkedése következtében a méhsűrűség az Európai Unió tagállamai tekintetében immáron Magyarországon a legmagasabb.

Czerván György hangsúlyozta, a tárca kiemelten kezeli a méhészeti ágazatot, amelyet jól tükröz az augusztus 1-jén indult 2016-2019-es ciklus közötti Magyar Méhészeti Nemzeti Program is. A sikeres tárgyalások eredményeként az Európai Unió Bizottsága elfogadta a javaslatot és a korábbi 32 millió eurós pénzügyi alapot 36 millió euróra emelte. Így nem csak a magyar méhészek, de az európai szakma egésze is nagyobb támogatásban részesülhet a következő időszakban – olvasható a kormany.hu weboldalon.

Orosházán is gyenge mézhozam várható

Muszka Kálmán, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke is megerősítette, hogy az időjárás nem kedvezett a méhészeknek.
– A méhészeti szezon a repce virágzásával indul, és a térségünkre leginkább jellemző mézelő növény, a napraforgónak virágzásával zárul. A szezon lezárult, és sajnos idén is gyenge mézhozam várható – tájékoztatott Muszka Kálmán. Hozzátette, a körzet méhészei közül néhányan vándorolnak, hogy tiszta akácmézet vagy más különleges mézet gyűjtsenek, így ezekből is kapható valamennyi az itteni méhészektől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.