- hirdetés -

Az eszközök egy részét a gimnázium és a kollégium berendezéseinek felújítására használják, az egészségügyi berendezéseket pedig szociális otthonoknak ajánlották fel.

Leckét tanuló diákok helyett bútorokkal és nagy értékű egészségügyi eszközökkel telt meg a Táncsics gimnázium aulájának egy-egy szeglete augusztus 10-én. Dr. Blahó János, a Öregdiák Baráti Kör Vinculum Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte, az adományokat egy Svájcban élő orosházi származású lelkésznek köszönhetik.
– Az öregdiák baráti kör egy új aktív taggal, Gabányi Gézával bővült, aki rögtön két nagy dolgot is tett az egyesületben. Az egyik, hogy feleségével közösen megalapították a Gabányi és Gabányi Díjat, ami a Táncsics gimnáziumban a német nyelv oktatását, az oktatáshoz szükséges eszközöket és a német nyelv területre történő utazásokat hívatott támogatni. A másik nagyon fontos dolog, hogy már rögtön kaptunk egy komoly szállítmányt, amellyel az iskolabútorokat és kollégiumi berendezést tudjuk felújítani. Emellett érkeztek betegemelő gépek is, amiket nagy szeretettel és tisztelettel ajánlottunk fel az orosházi, a nagyszénási és a csorvási szociális otthonnak – fogalmazott az egyesület elnöke.

A Táncsics gimnáziumba sok iskolabútor érkezett (Fotó: Rosta Tibor)
A Táncsics gimnáziumba sok iskolabútor érkezett (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Blahó János hangsúlyozta, ezt a kapcsolati tőkét továbbra is kamatozni kell a városban. – A svájci kapcsolat nyitott és adott, és a városvezetéssel közösen kell tennünk azért, hogy a jövőben a város és környéke profitálni tudjon ebből – emelte ki.

Bojtor István alpolgármester egyetértett ezen célokkal. Mint mondta, a város vezetése nagyra becsüli, segíteni és támogatni kívánja a kezdeményezést.
– Amivel hozzá tudunk járulni ehhez az együttműködéshez, azt természetesen megtesszük. Tiszteletre és hálára ad okot, hogy egy Orosházáról elszármazott öregdiák évtizedek múlva is gondol városára, és ilyen módon segít nekünk – mondta az alpolgármester.

Közel 70 kamionnyi adomány

Gabányi Géza Svájcban élő lelkész 15-20 év alatt mintegy hatvannégy kamionnyi adományt szerzett térségünknek. Mint mondta, számára természetes, hogy az ember nem felejt és visszakanyarodik a gyökereihez.
– Orosházáról származok, itt jártam iskolába, és innen indulva szereztem három egyetemi végzettségem és doktorátusom. Bejártam a világot, de valahogy az ember mindig visszakerül a gyökereihez. Harminchat évig voltam lelkész, és 15-20 évvel ezelőtt kezdtük el Svájcból támogatni az orosházi és környező iskolákat, szociális otthonokat és kórházakat. Ezek a berendezések is Svájcból érkeztek, és nagy örömmel adjuk át őket – emelte ki.

Gabányi Géza (balról) ismét nagy értékű eszközöket hozott Orosházára (Fotó: Rosta Tibor)
Gabányi Géza (balról) ismét nagy értékű eszközöket hozott Orosházára (Fotó: Rosta Tibor)

Szokolai-Olasz Mónika, az orosházi Egységes Szociális Központ szakmai igazgató-helyettese hangsúlyozta, komoly segítség lesz a betegemelő eszköz az idősek ellátásában.
– Nagyon örülünk a svájci adománynak. A jogszabályi előírásoknak megfelelően elsősorban négy órán túli gondozási szükséglettel rendelkező személyeket vehetünk fel, tehát leromlott egészségügyi állapotban lévő embereket gondozunk, akiket nehezen lehet mozgatni. Nagy szükségünk volt egy ilyen berendezésre, ami a gondozottak mozgatásában és fürdetésében lesz segítségünkre, ez jelentősen megkönnyíti mindennapi munkánkat – mondta Szokolai-Olasz Mónika.

A szociális otthonok vezetői kiemelték, hogy már a napokban üzembe fogják helyezni a most kapott eszközöket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.