- hirdetés -

A nyári szünidőben sok gyermek tölti szabadidejét táborban. A szülők számára fontos az, hogy biztonságban legyen a csemete. Nézzük a szabályok egy részét, amelyekre a járási hivatal hívja fel a figyelmet!

A jelenlegi jogi szabályozás szerint a tanuló ifjúság táboroztatása bejelentés köteles tevékenység, ami a 3-18 éves korosztály üdülését, táboroztatását, szervezett foglalkoztatását jelenti. A bejelentést a tábor nyitása előtt legalább 6 héttel kell írásban megtenni a tábor szervezőjének, a tábor helye szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya felé.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a táborozás helyét, időpontját, a részvevők számát, valamint a tábor szervezőjének nevét, címét, elérhetőségét. Ugyancsak bejelentési kötelezettsége van a vándortáboroknak.

A törvényes képviselői nyilatkozatokat, – melyek a gyermek egészségi állapotára vonatkoznak-, a táboroztatás helyén biztosítani kell.

Húsz szenttamási alsó tagozatos érkezett Gyopárosra (Fotó: Domján Róbert)
Fontos, hogy a gyermek egészségesen menjen a táborba (Fotó: illusztráció Domján Róbert)

Fontos a szülői felelősség is, hogy gyermeküket csak abban az esetben vigyék táborba, ha a gyermek nem lázas, nincs hányása, hasmenése, bőrelváltozása, váladékozó szembetegsége, gennyes fül és orrfolyása, tetvesség, rühesség gyanúja nem áll fenn. Emellett fontos, a rendszeres és alapos kézmosásra, a személyi higiénia betartására nevelni a gyermeket. Mindezek betartásával megelőzhető a közösségben a fertőző betegségek kialakulása. Amennyiben a szülő nem biztos gyermeke egészségi állapotában, a táboroztatás előtt keresse fel gyermekorvosukat!

A járási hivatal népegészségügyi osztálya a bejelentett táborokat nyilvántartásba veszi, és a táboroztatás ideje alatt közegészségügyi/járványügyi szempontból minden esetben ellenőrzést végez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.