- hirdetés -

A kormány folyamatosan fejleszti az ingyenes szünidei gyermekétkeztetést – hangzott el a Diákélelmezés konyháján tartott hétfői sajtótájékoztatón, ahol a város polgármestere a területért felelős államtitkárral közösen adott tájékoztatást a témában.

– A társadalom jövőjébe való befektetés, és a gyermeki jogok biztosításának egyik garanciája a kormány azon intézkedése, hogy emeli az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre fordítható összeget. Ezzel is bizonyítja, hogy elkötelezett a társadalmi felzárkózási stratégia folyamatos fejlesztése mellett – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

– Orosháza jó minőségű szociálpolitikájával a kormány szövetségese. Nemcsak feladatának, hanem ügyének tekinti a szociálisan rászoruló gyermekek segítését azzal, hogy saját forrásból biztosítja az ingyenes szünidei étkezést – fogalmazott az államtitkár.

A sajtótájékoztató helye éppen emiatt volt városunk, hiszen azon települések egyike, ahol az önkormányzat saját forrással toldotta meg az állami keretet. – A tavalyi 400 gyermek helyett idén 940-en jogosultak az ellátásra, ebből jelenleg 529-en veszik igénybe az ingyenes étkezést – adta meg a helyi számadatokat Dávid Zoltán polgármester.

Orosháza azon települések egyike, ahol az önkormányzat saját forrással toldotta meg az állami keretet - emelte ki Czibere Károly
Orosháza azon települések egyike, ahol az önkormányzat saját forrással toldotta meg az állami keretet – emelte ki Czibere Károly államtitkár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint korábban megírtuk, a szolidaritás jegyében az önkormányzat úgy döntött, kibővíti a jogosultak körét, és a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők teljes körének (3-18 évesek) biztosítja az ingyenes, napi egyszeri meleg élelmet (munkanapokon).

Az országos adatokat az államtitkár adta meg: a tavalyi 3 milliárd forint helyett idén 5,3 milliárdot fordítanak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szünidei étkeztetésére. Jövőre ez az összeg tovább nő, 6,7 milliárd forintra.

Az MTI kérdésére válaszolva az államtitkár közölte, az 1,4 milliárdos pluszforrás egy „biztonsági tartalék” lesz a 2017-es költségvetésben, azt akár a minőség további javítására, akár még több gyermek ellátására tudják fordítani. Czibere Károly kifejtette: a tavalyi 440 forint helyett idén 570 forintra nőtt a napi támogatási összeg, amelyből így jobb minőségű, táplálóbb ételt lehet készíteni. – Tavaly 142 ezer gyermek étkezett ingyenesen a nyári szünidőben, idén ez a szám 208 ezer lehet, miután az önkormányzatok kötelező feladatként kapták a szünidei étkeztetést (és pályázat útján, állami forrásból, akár teljes egészében lehívhatják az erre szánt összeget). Ősszel értékelik ki, ténylegesen hány gyermeket ért el a program – mondta az államtitkár.

A most jelentkező szülők a gyermekjóléti szolgálat révén csatlakozhatnak a programhoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A most jelentkező szülők a gyermekjóléti szolgálat révén csatlakozhatnak a programhoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A dél-békési térség a komplex programmal fejlesztendő járások közé tartozik, tekintettel arra, hogy térségünk jelentős mértékben érintett a mélyszegénység problémakörében. Ezért az itt élők számára mindennemű szociális segítségnyújtás kiemelt jelentőséggel bír – nyilatkozta a helyszínen Simonka György országgyűlési képviselő. – A térség szakembereivel, különösen a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség társadalmi életkészségek fejlesztése munkacsoport tagjaival azt a hosszú távú célt tűztük ki, hogy önálló életvitelhez segítsük a dél-békésieket. Koncepciónkat, a Calendula Tervet kidolgoztuk, a kiváló szakemberek adottak, az együttműködő szervezetek bíznak a megkezdett munka folytatásában – tette hozzá.

A most jelentkező szülők a gyermekjóléti szolgálat révén csatlakozhatnak a programhoz, hogy gyermekeik a szünidő hátra lévő részében hozzá jussanak az ingyenes ebédhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.