- hirdetés -

A legrégebbi autó több mint 100 éves, de szép számmal akadtak 70-80 éves járművek is. Három nap alatt több ezren csodálták meg a régi autókat és motorokat.

Minden várakozást felülmúlóan gyönyörű mezőny gyűlt össze péntek délután az Alföld Gyöngye hotel parkolójában péntek estére. Az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete már 22 esztendeje szervezi a veterán járművek találkozóját, melynek – szerénytelenség nélkül mondhatjuk – nemzetközi híre, neve van. Az idei volt a sorban a 12. és ismét csodát láthatott Orosháza és a környék közönsége.

A teljesség igénye nélkül: Adlerek, BMW-k, MG, Mercedesek, Jaguar, Buick, Fordok, Fiatok, Citroenek és a többi nagyszerű régi autó, és akkor a motorokról még nem is beszéltünk.

Pénteken a városi felvonuláson – bár még nem áll be a sorba minden jármű – már látható volt, hogy az eddigiektől eltérően fele-fele arányban érkeztek autók és motorok. A felvonulás leghangosabb látványossága az egri veteránosok által készített egyedi, háromtengelyes Trabant tűzoltóautó volt, melyből a vidám tűzoltók locsolták is az út melletti nézőket. A pólójukon szereplő „Szomjoltóság” felirat bizonyára csak nyomdahiba volt.

Igazi autócsodák is voltak a főtéren (klikk a fókuszban galériához) Fotó: Domján Róbert
Igazi autócsodák is voltak a főtéren (klikk a fókuszban galériához) Fotó: Domján Róbert

A pénteki vacsora és eligazítás előtt Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán köszöntötte a résztvevőket és köszönte meg nekik, hogy elhozták városunkba féltve őrzött kincseiket.

A legöregebbek is végigmentek

Szombaton reggel percenkénti indítással 95 jármű vágott neki a 140 km-es túraversenynek. A legöregebb motor, az 1919-es gyártású Sunbeam, a legöregebb autó pedig az 1911-es Opel Torpedó volt és mindkét jármű teljesítette is a távot. A megyei túra végén a veteránosok a gyopárosi strandon csobbanhattak egyet és pihenhették ki a fáradalmakat. Már itt több száz érdeklődőt vonzott a strandon felsorakozott mozgó közlekedési múzeum.

A legszebbek: Dnyeper MT 9 és Jaguar MKV

De mi volt ez a vasárnapi kiállításhoz képest! A találkozó utolsó napján a hagyományoknak megfelelően a veteránosok megkoszorúzták a túra névadója, Horváth Károly sírját, majd valamivel 10 óra előtt megérkeztek a főtérre. A helyi gyűjtők gépeivel kiegészülve itt már több mint 100 jármű várta a közönséget, hogy megcsodálják őket és megválasszák a legszebb motor és legszebb autó különdíjának boldog tulajdonosait.

Nehéz dolguk volt a szavazóknak, hisz szebbnél szebb járművek közül kellett választani. Nagy sikert arattak Sütő János, helyi gyűjtő autói, melyek mindegyike valamilyen szempontból technika történeti kuriózum. Ezek közül is kiemelkedett az a nyolchengeres Ford, amivel teljesen megegyező társa volt Roosevelt amerikai elnöké.

Szintén nagy közönséget vonzott a rock and roll korszak sztárja, a Schevrolet Impala, különösen amikor tulajdonosa felnyitotta a motorháztetőt is. Folyamatosan fényképezkedtek a nézők a 190-es Mercedesnél, az MG sportkocsinál és az 1950-es Jaguar is nagyon népszerű volt. A háború utáni évek angol luxusát megtestesítő nagymacska „szíve” 125 LE-s, 3500 köbcentis, 6 hengeres soros motor, belül pedig a bőr ülések és a fa műszerfalborítás még az eredeti.

A főtér mintegy 4-5000 látogatója végül odaítélte a két különdíjat, melyekért a tulajok a járművükkel érkeztek. A legszebb motorkerékpár díját a békéscsabai Gajdács János Dnyeper MT 9 típusú katonai oldalkocsisa nyerte, a legszebb autónak pedig szoros versenyben, a budapesti Végh János Jaguar MKV -je találtatott.

Most megint várunk két évet és – reméljük – ismét eljönnek az öreg gépek és jóvoltukból újra beleszippanthatunk a régi korok hangulatába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.