- hirdetés -

Bár különböző mértékben, de a lakás- és házfelújítási kedv növekedését tapasztalják azon kereskedelmi egységek, ahol az ehhez szükséges anyagokat, eszközöket be lehet szerezni. Szezonja van a munkálatoknak, körképünk következik.

Kérdéseinkkel az Univerzál Zrt. Trilak Stúdió Boltját, az Ilovszky Tüzépet, a Vasex Kft.-t és a Dr. Padló boltot kerestük meg.

A Vasexnél a hőszigetelés és építőipari gépek bérlése terén, az Ilovszy Tüzépnél a külső felújításban jelentős az érdeklődés. Öröm volt hallani, hogy az új házak építése is fellendülőben van. Az Univerzál boltja leginkább a magánszemélyek szokásaira lát rá, a Dr. Padló a kiegészítőkre vonatkozóan adott adatokat.

Nemcsak festékben, minden téren a jó minőséget, nem a legolcsóbb termékeket választják, de az akciókra nagyon is figyelnek a vevők. Ebben minden nyilatkozónk egyetértett.
– Ár-érték arányban sokkal jobb megoldás a magasabb minőség és ezt egyre többen felismerik – fogalmazza meg Szemenyei Zsolt, a Vasex Kft. kereskedelmi igazgatója.

Festés előtt sokszor szükség van a fal előkészítésére (Fotó: Rosta Tibor)
Festés előtt sokszor szükség van a fal előkészítésére (Fotó: Rosta Tibor)

Általános megállapítás, hogy a kisebb munkákat az emberek maguk végzik. Egy lakás kifestése ma már nem tartogat nagy rizikót, jó minőségűek a festékek, viszonylag könnyű velük bánni.
– A festékek mellé a legtöbb esetben a hozzávalókat  is megveszik a vásárlók (kiegészítő eszközöket, szerszámokat, takarófóliát, stb.), akik több esetben már úgy érkeznek a boltba, hogy előzőleg tájékozódtak az interneten, hogyan kell festeni, glettelni, szigetelni, stb. és csak kíváncsiak, vajon a boltban is ugyanazt a felvilágosítást kapják – mondja Ágoston Sándorné, az Univerzál Zrt. Trilak Stúdió Boltjának üzletvezetője. – Vannak olyanok is, akik speciális esetre, pl. penészes fal festéséhez kérnek tanácsot és festéket, és ritkán, de előfordul, hogy nem sikerül a házi festés, lepereg a friss festék, például, amikor nem tudják, mit kent a falra az előző tulajdonos. Ebben az esetben bizony csiszolni kell, leszedni az előző réteget, rétegeket, és úgy felvinni az új festéket – teszi hozzá.

A kereskedők jótanácsai sokat érnek

Idén a pasztellszínek hódítanak bel- és kültérben egyaránt, a lakásokban szívesen kombinálják a tapéta használatával.
– A tapétázási trendek folyamatosan változnak, egyre divatosabb, hogy a festést és a tapétázást kombinálják és csak egy-egy falat vagy falrészt tapétáznak. A tapéták új generációi, a Vlies gyapjúrostos tapéták a legnépszerűbbek – mondja Hatos Péter üzletvezető a Dr. Padló boltban.

A bézs, a krém, a barna és a szürke árnyalatai a leggyakrabban választott színek, kültéren is a földszínek dominálnak. A burkolóknál lassan terjednek el azonban a legújabb trendek, vannak Nyugaton már bevált anyagok, amelyek nálunk még alig használatosak.
– A magánemberek gyakran érkeznek konkrét elképzeléssel, vagy megoldandó problémával. Ilyenkor szakmai tanáccsal segítünk, és megoldásokat javaslunk. Terméket és technológiát ajánlunk, és ez a fajta teljes körű tanácsadás működik, jók a visszajelzések – meséli Demkó Attila, az Ilovszky Tüzép kereskedelmi vezetője.

Sokan már maguk teszik le a burkolókat is (Fotó: Rosta Tibor)
Sokan már maguk teszik le a burkolókat is (Fotó: Rosta Tibor)

Valóban, a boltosok ajánlása sokszor segít a döntésben, csakúgy, mint a kivitelezésre vonatkozó tanácsok. Kérik is a szakemberek véleményét, még ha sok mindent meg is tanulnak az interneten. Egy kisvárosban talán ez jellemző erre a viszonyra: a bizalom. Az árak mellett ez a legfontosabb tényező, amiért betérünk egy boltba. Ha botcsinálta szobafestőként iránymutatást kérünk az adott boltban, vagy a laminált padló lerakásához praktikus ötletet, és az beválik, annak van olyan értéke, mint egy jó áron beszerzett anyagnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.