- hirdetés -

Immáron 22 éve annak, hogy az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete először rendezte meg a veterán járművek orosházi seregszemléjét. 1994 óta minden második évben, így idén is feldübörögnek az öreg gépek városunkban.

A hagyomány július 22, 23, 24-én folytatódik amikor mintegy 100 régi járművet és kb. 250 veteránost lát vendégül Orosháza. A nagyszabású eseményről a szervező csapat vezetőjét, Pántyéné Horváth Klárát kérdeztük.
– Az elmúlt 22 év hagyományait követve idén is három időpontban és helyszínen találkozhatnak a város lakói a mozgó műszaki múzeummal és nézhetik meg testközelből a szebbnél szebb motorokat, autókat. Péntek délután Gyopárosra, az Alföld Gyöngye szálloda parkolójába érkeznek a járművek és már ott meg lehet őket csodálni. 18 órakor indul a nagyon impozánsnak ígérkező felvonulás. Ekkor az összes megérkezett jármű rendőri felvezetéssel tesz egy jó nagy kört a városban, a hagyományos útvonalon (Szt. István u., Huba u., Rákóczi út, Dózsa Gy.u., Székács J. u., Táncsics u, Könd u., Kossuth u. Rákóczi út).

Van amelyik dübörögött, van amelyik pöfögött a a két évvel ezelőtti felvonuláson (Fotó: Rajki Judit)
Volt amelyik dübörögött, volt amelyik pöfögött a két évvel ezelőtti felvonuláson (Fotó: Rajki Judit)

Szombaton a résztvevők egy 140 km-es túraversenyen teszik próbára saját és gépük állóképességét, melynek célja idén is Gyopárosfürdőn a strand területén lesz.
– Szintén hagyomány, hogy a legszebb motor és legszebb autó különdíját nem a szervezők, hanem a város lakossága ítéli oda. A vasárnap 10-12-ig tartó kiállításon a Főtéren lehet majd szavazni ebben a két kategóriában – sorolja az OTSE alelnöke.

A hírek szerint csaknem ugyanannyi motorkerékpár lesz, mint autó. A jelenleg regisztrált legrégebbi jármű 1927-ben hagyta el a gyárat. Aki tehát érdeklődik a technika története iránt, esetleg egy kis nosztalgiázásra vágyik, vagy egyszerűen csak szereti a szépet, annak mindenképp érdemes a fenti helyszínek valamelyikén megnézni az „öreg vasakat”, meghallgatni a hangjukat, és az olajszag mellett egy kicsit a régi korok leheletét is magába szívni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.