- hirdetés -

Bár mint kiderült, a gyerekeknek csupán kis része vesz részt rendszeresen a konyhai munkákban, szívesen sütnek-főznek a múzeumban szervezett főzős-kézműves táborban. A hét során meggyes sütit, sós pereset, kakaós csigát, de még kenyeret (cipót) is sütnek, utóbbit az udvari kemencében.

Józó Tamásné irányításával 25 gyermek vesz részt a foglalkozásokon, többségük már visszatérőként jelentkezett. Maguk gyúrják, formálják a süteményeket. Olyan ismereteket szereznek ezekben a napokban, amelyeket máshol nem tudnának, hiszen például egy szabadtéri kemence keveseknek adatik meg.
– Szívesen végzik a sütés-főzéssel kapcsolatos feladatokat, és a kézműveskedésben is igen aktívak – mondja a múzeumpedagógus. – Többen mondták, hogy otthon is elkészítik, amit itt láttak. Például a bolti ropit már kiválthatja a házilag készített perec. Nagy élmény, hogy maguk készítette élelmet ehetnek a táborban – tette hozzá.

A tábor végére senki nem ijedt meg a nyújtófától (Fotó: Rosta Tibor)
A tábor végére senki nem ijedt meg a nyújtófától (Fotó: Rosta Tibor)

A múzeumban az elmúlt héten régészeti tábor volt, aminek második turnusára augusztus elején kerül sor, a mostani tábor második körére jövő héten van lehetőség – amennyiben meglesz a szükséges létszám.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.