- hirdetés -

Július 14-éig látható a Szlotta András Emlékkiállítás a Városházi Galériában. A festő- és grafikusművész tárlatát június 17-én nyitotta meg Kohut Béla képzőművész.

Szlotta András 1939 szeptember 2-án Csorváson, cselédsoron lévő szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A II. világháború alatt nagyon szűkös és nyomorúságos éveket lapoztak át a kalendáriumban családjával, talán innen is meríthette azt az inspirációt, melyet a festményein látunk. Először a  Táncsics Mihály Gimnázium diákjaként négy társával önképzőkört hoztak létre, négy művészeti terület rajongóiként, de emellett a tanulásban is odaadóan segítették egymást. Ezt követően egész életében végig kísérte a festészet és az egyéb képzőművészetek világa, melyeket Orosházán gyakorolt. Az ő tiszteletére szervezték meg a Szlotta András Emlékkiállítást a Városházi Galériában.
– Szlotta Andrásnak főként a grafikai munkái voltak kiemelkedőek, ugyanis leginkább ezen a területen alkotott. Képein nagyon pontos és precíz vonalvezetési technikákat vélhetünk felfedezni, a szerkesztés vonatkozásában kimagasló tevékenységet végzett. Rengeteg portrét készített, melyekből egy tárlatot is összeállítottunk az egy éve elhunyt képzőművész tiszteletére – fogalmazott Kohut Béla, festőművész.

Egész életét végigkísérte az alkotás (Fotó: család)
Egész életét végigkísérte az alkotás (Fotó: család)

1977-ben képzőművészeti törekvései is kezdtek beérni: az akkori, négytagú Fiatal Orosházi Festők Csoportjának grafikus tagja lett. Alkotásai sok helyi és megyei, valamint néhány külföldi kiállításon is láthatóak voltak. 1985-ben Országos Grafikai Nagydíjat kapott, 1990-ig a Városi Tanács Művelődési Osztályán képzőművészeti szakreferens volt, emellett a Népművelési Intézetnél és az Országos Amatőr Képzőművészeti Tanácsban Békés megyét is képviselte. 1990-től a Békés Megyei Múzeumok kiállításrendezőjeként dolgozott, innen ment nyugdíjba 1999 november 1.-én.

Ezt követően a képzőművészeti tevékenység mellett életében ismét előtérbe került a zene: kedvelte és hobbiszinten gyűjtötte a komoly- és könnyűzenei alkotásokat, majd érdeklődése fokozatosan a relaxációs, meditációs zenék felé fordult, melyek aktívan segítették a kikapcsolódásban. 2015. június 14-én, rákbetegségben hunyt el.

A kiállítást bárki ingyenesen megtekintheti július 14-ig a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.