- hirdetés -

Szinte sehol nincsen egyszerű helyzetben az, aki nagyobb címletű bankjegyet szeretne aprópénzre váltani. A vendéglátóhelyek és boltok többségében – különösen a turisztikailag népszerű helyeken – nem szívesen vagy nem is váltanak, csak, ha vásárolunk is valamit. Összeállításunkban ennek jártunk utána.

A pénzváltás drága mulatság, legalábbis akkor, ha boltokban próbálkozunk ezzel. Ha egyáltalán próbálkozunk még, hiszen a legtöbb helyen bevett szokás, hogy vásárolni kell hozzá. Elég egy apróság is, csak legyen valami a kosarunkban. A minap éppen egyik kolléganőnk járt hasonlóan Gyulán, egy palackos üdítő volt a pénzváltás ára.

Persze sok esetben a másik oldalnak is gondot jelent, hogy nincs aprópénze, mert nagy címletekkel érkeznek a vevők. Az egyik vegyesboltban éppen ott jártunkkor próbáltak a harmadik húszezressel fizetni aznap, pedig még csak délelőtt volt.

Május eleje óta ismét ingyen váltanak a postán (Fotó: Rosta Tibor)
Május eleje óta ismét ingyen váltanak a postán (Fotó: Rosta Tibor)

Ez ilyenkor 20-a környékén nem annyira jellemző, vannak viszont időszakok, amikor az átlagosnál sokkal több vásárló fizet nagy értékű bankjegyekkel.
– Főleg fizetések környékén, nyugdíj- vagy segélyosztáskor fordul elő sűrűbben, hogy nagy pénzekkel, tízezressel, húszezressel jönnek és van, hogy nem tudunk visszaadni, előfordul, de amíg csak van miből, megpróbáljuk – mondja Tóthné Gál Tünde eladó, hozzátéve, hogy őket nem sokan keresik fel kimondottan pénzváltási céllal.

Az üzletekben egyébként nem kötelező felváltani a nagy címleteket, ahol mégis megteszik, ott is csak szívességből.
– Előfordul, hogy csak azért térnek be, de ritka. Ha tudjuk, felváltjuk nekik, tehát igyekszünk segíteni, ha azonban nekünk sincsen aprónk, akkor nincs mit tenni. Az utolsót nem adhatjuk oda, mert akkor meg a vásárlóinknak okozunk gondot – részletezi.

Azt talán sokan nem tudják, hogy május 5-e óta a postákon alkalmanként 200 ezer forintig ismét díjmentes lett a pénzváltás. A lakossági ügyfelek a rendelet szerint maximum 10 darab nagy címletű bankjegyet, tehát 10 vagy 20 ezer forintost válthatnak fel legfeljebb 30 darab kis címletűre és legfeljebb 4000 forintnyi bankjegyet 200 vagy 100 forintos érmékre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.