- hirdetés -

Az orosházi múzeum kiemelten népszerű programja a Szent Iván-napi rendezvény, amely idén is kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos programhoz. Időutazásra is hívnak mindenkit június 25-én.

– A korábban meghirdetett tematikus év szellemében látogatóinkat június 25-én 18 órától a 15-16. századi, késő középkori, koraújkori hangulatba vezetjük be – ajánlja a rendezvényt Rózsa Zoltán igazgató, aki emlékeztet: mindennek alapja az a mintegy 10 ezer darab régészeti lelet, amely a civil fémkeresőkkel való együttműködésük révén került a múzeumba. – Általuk a környék történetének új arcát is megismertük – mondja Rózsa Zoltán.

Az aznap nyíló kiállítás tovább szövi ezt a szálat: hosszú távú terveikről árulkodik. Az 1596-ban tatárok által elpusztított orosháziakról és a környéken élőkről adnak ismereteket – nem is akárhogyan. A folytatás részletei még titkosak, de azt tudni, hogy a fiatalokat célozzák meg. Nem véletlen, hogy a Harangoskút legendáját táncsicsos diákok mutatják be, a kor idéző képregényt a Székács gimnazistái rajzolták.

De hogy kerül fantasy Szentetornyára?

Fikció és valóság lehet a címe a tárlatnak, ahol történelmi tényekre építve valós és kitalált szereplők kelnek életre a múltból. Bemutatkozik két új alak is: Oros és Zorda. Az ő történetük révén láthatjuk, hogyan éltek eleink ebben a korban. A történelmi hitelességet a múzeum biztosítja, de a fantázia világa lehetőséget ad olyan kalandos történetekre, amellyel meg tudják szólítani elsősorban a tizenéveseket, de minden orosházi családot is. Ugyanakkor többirányú időutazást is biztosít a tárlat anyaga.

Elsősorban a fiatalokat célozzák meg a tárlattal (Fotó: Dancsó József)
Elsősorban a fiatalokat célozzák meg a tárlattal (Fotó: Dancsó József)

– A ma divatos fantasy-irányt követve találtuk ki a történetet, amelyben a prágai alkimista időgépe révén a különböző korokban kalandozhatnak hőseink – meséli Erostyák Zoltán történész. – Oros valós személy (marhakereskedő), akárcsak Halál Demeter, Zordát (marhacsempész) pedig mi találtuk ki, Oros ellentételezésére. A történetek üzenete mindig az, hogy céljaik megvalósításához minden korban együttműködésre van szükségük.

A múzeum munkatársa, Egri Boglárka rajzaiban keltek életre a szereplők, akik ősszel akár az orosházi otthonokba is eljuthatnak. Hogy hogyan, na az a titok…

Íme Oros a becsületes (és szerelmes) fiatalember
Íme Oros a becsületes (és szerelmes) fiatalember

Időgép, miszerint Zeitmacher

A történet szerint Prágában Adalwin mester, az alkimista feltalált egy szerkezetet, amelyet Zeitmachernek nevezett el. A gépezet darabjait a világ több pontjára juttatja el, hogy az őrület jeleit mutató II. Rudolf császár ne fordíthassa kétes célokra. Posztókereskedők révén jut Szentetornyára az egyik darab, ahol hőseink élnek. A furcsa kincsről legendák keringenek egy idő után, és nem sok kell ahhoz, hogy egy tatár lovas elől menekülve működésbe hozzák a szerkezetet.

Íme két mondat azért, hogy lássuk: szerelmi szál is van a sztoriban: „Oros gazda kinn ült a réten, figyelte a távoli porfelhőt, mely a szomszéd major felől sejlett fel. Szíve mélyén remélte, hogy Zsóka lesz az, a szomszéd legelő tulajdonosának lánya.”

Részletekért még nincs hová kattintani, a múzeum legyen a cél június 25-én 18 órától!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.