- hirdetés -

Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten segíteni kíván azoknak, akik helyi védelem alatt álló épületüket felújítanák.

Már korábban is írtunk arról, mennyire fontos egy településnek, hogy lehetőség szerint minél jobban megőrizze régi értékeit. Vonatkozik ez természetesen az épületekre is, amelyek állagmegóvása minden esetben a tulajdonos kötelessége. Orosháza közigazgatási területén jelenleg 157 db épület áll helyi védelem alatt, ezek döntő többsége magántulajdonban van.

Egy 2011-es értékvédelmi rendelet szerint az önkormányzat a város közigazgatási területén helyi védelem alá helyezett épületek, épületegyüttesek, azok szűkebb környezete, illetve tartozékaik karbantartása, felújítása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák költségeire értékvédelemi támogatást biztosít.

– A támogatás értelmében a helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai pályázat útján az önkormányzattól utófinanszírozással működő, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az épületek felújítása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák költségeinek részbeni fedezésére. A támogatás lényeges segítséget jelent az épületek tulajdonosainak állagmegóvási kötelezettségük teljesítésében, mértékét és forrását a tárgyévi költségvetésnek kell meghatároznia – mondja Novák Péter városi főépítész.

A támogatás maximum bruttó összege 1 millió forint, minimum 50 %-os önrésszel. A pályázat leadásának határideje augusztus 31. A pályázat kiírás elérhető a www.oroshaza.hu oldalon, ide kattintva. Bővebb tájékoztatást Dr. Kóródi Attila ad a polgármesteri hivatal I. em. 10. számú irodájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.