- hirdetés -

Kilenc vadvirágos fiatal vett részt az “Én elfogadlak, fogadd el tőlem” elnevezésű, önkéntességen alapuló kávéházi felszolgáláson a Caffé Sempre-ben. A Vadvirág Esély Klub vezetőjét, Misák Darinkát a tapasztalatokról kérdeztük.

Tavalyhoz képest idén bátrabban, magabiztosabban álltak hozzá a feladathoz fiataljaink. Mentortársammal, Takács Katalinnal 2, illetve 3 fős csoportokat alakítottunk ki. Egy erősebb képességű mellé egy irányításra jobban szoruló társa került, rávilágítva arra, hogy egymás munkáját is segítsék, ezáltal is fejlődjön egymás iránti segíteni tudásuk, együttműködési készségük – emelte ki Misák Darinka.

Hozzátette, kezdeményezésünk is bizonyítja, hogy bár országos viszonylatban még csak túlnyomórészt szegregált munkahelyek vannak akadályozottsággal élő személyek részére, felkészítéssel, támogatással igenis képessé tehetők integrált munkavégzésre. Több vendég megjegyezte, hogy milyen jó lenne, ha tovább tartana ez a projekt, hiszen nagyszerű ezeket a jólelkű embereket ilyen formában megmutatni a társadalomnak. Megtudtuk, a két hét alatt a kávézó forgalma mintegy 50 százalékkal emelkedett (tavaly 20%-os volt).

Precizitás, alaposság, kedvesség - ezt kaphatjuk, önbecsülés és sikerélmény ezt adhatjuk, ha betérünk a kávéházba (Fotó: Rosta Tibor)
Idén bátrabban, magabiztosabban álltak hozzá a feladathoz a vadvirágosok (Fotó: Rosta Tibor)

– A kezdeményezés ideje alatt azokból az oktatási intézményekből jöttek el a tanulók pedagógusaikkal, amelyekben már tartottunk elméleti érzékenyítő órákat. A jövőben célként tűzzük ki az érzékenyítés folytatását, hiszen a diákokban kialakult másságtudat ellen ezzel tudunk a legtöbbet tenni. Ebben nemcsak a gyógypedagógusoknak, de a pedagógusoknak is nagy felelőssége van, hiszen, a felnövekvő nemzedékekben kialakított empátia, elfogadás fog segíteni abban, hogy felnőttként egy elfogadó, a másságot toleráló, a gyengébbet segíteni tudó és akaró nemzedék nőjön fel. Azonban a társadalmi érzékenyítés terén még nagyon sok feladatunk van – hangsúlyozta Misák Darinka.

A kilenc vadvirágos fiatal munkájukat önkéntes alapon végezték, ezzel is elismerést mutatva, ezért munkajutalomként, az Egységes Szociális Központ jóvoltából, júliusban háromnapos pécsi kiránduláson vesznek részt, ahol a Fogd a Kezem Alapítványt látogatják meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.