- hirdetés -

Az ista Magyarország Kft. (ista) piacvezető energiahatékonysági szolgáltató a hazai fűtési költségmegosztó vállalkozások között. A cég a május 13-i megjelenés után most ismét tájékoztató jellegű cikket közöl, melynek célja a fűtési költségmegosztással kapcsolatos lakossági tájékoztatás. (x)

Az elektronikus költségmegosztók Nyugat-Európában már több évtizede nyújtanak a párologtatós készülékekhez képest pontosabb, megbízhatóbb szolgáltatást a fogyasztóknak. Működésüket egy 1994-ben megalkotott nyugat-európai szabvány szabályozza. Magyarországon először a ’90-es évek végén jelentek meg az elektronikus, digitális költségmegosztók. Működésüket az akkori nevén Országos Mérésügyi Hivatal is engedélyezte.

160518_ista_futes_logoEzzel egyidejűleg a nyugat-európai szabványt is honosították, MSZ EN 834:2000 néven. Ez írja elő napjainkban is a készülékek működésének szabályait. A saját gyártású, szabadalmaztatott készülékeinket folyamatosan fejlesztjük. 2008 óta már szinte kizárólag digitális, rádiókommunikációs készülékeket forgalmazzunk. Fontos tudni, hogy a költségmegosztó nem hőmennyiségmérő, hanem – ahogy az a megnevezéséből is kitűnik – egy az épület hiteles főmérőjén megmért energiamennyiség (fűtési GJ  vagy gázmennyiség) és annak költségének a fogyasztási arányok alapján történő megosztására alkalmazható eszköz.

Tájékoztatás lakossági fórum keretében

A költségmegosztókat olyan épületek fűtési rendszereiben lehet alkalmazni, ahol a fűtés függőleges vezetékeken (strangokon) lévő, szabályozható radiátorokon keresztül érkezik a fogyasztók lakásaiba. Nem szabályozható radiátorra a jogszabályok értelmében nem szerelhető költségmegosztó. Magyarországon 2011 nyarán jelent meg az első jogszabály, ami a fűtéselszámolás szabályait meghatározta. Ezek a szabályok a távhőszolgáltatásról szóló törvényhez kapcsolódó 157/2005. (VIII. 15.) számú kormányrendeletben kerültek rögzítésre. Társaságunk minden esetben az érvényes nemzetközi és helyi előírások és a hatályos jogszabályok figyelembevételével végzi tevékenységét.

Az ista Magyarország Kft. idén ünnepli 20. születésnapját. Szolgáltatásunkat országszerte több mint 45 ezer lakásban nyújtjuk. Az ista Orosházán a ’90-es évek második fele óta több száz lakásban készített fűtéselszámolást. Az ista volt az első, amely ezt a szolgáltatást nyújtotta az érintett épületek lakóinak. Jelenleg a város 10 épületében, több mint 200 lakásban üzemeltetünk közel 700 darab költségmegosztót. Az Ond, a Tas és a Hajnal utcai lakók megelégedéssel élvezik szolgáltatásunkat.

Társaságunk szegedi képviselettel rendelkezik. A térségben többek között Szegeden, Makón, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Gyulán és Békéscsabán közel 5000 háztartásban végzünk sok éve fűtéselszámolást.

Az új ista digitális költségmegosztó
Az új ista digitális költségmegosztó

Tudjon meg többet rólunk, keresse fel honlapunkat, a www.ista.hu-t, ahol regisztrálhat a közeljövőben Orosházán megrendezendő ingyenes lakossági fórumunkra, ahol bővebb felvilágosítást kaphat a fűtési költségmegosztásról, cégünk tevékenységéről, termékeinkről és szolgáltatásainkról.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.