- hirdetés -

Orosháza saját költségvetéséből támogatja a CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény) igénybe vevő családokat. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy használt lakás vásárlása esetén támogatást nyújt a legalább két gyermeket nevelő családoknak (meglévő, vagy vállalt gyermeklétszám).

Első körben azok juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, akiknek munkáltatója az önkormányzati támogatás mértékével azonos vagy nagyobb összegű, ilyen célú támogatást biztosít. Az önkormányzati rendelet szerint ez az összeg 600 000 forint. A későbbiekben az önkormányzat saját területein építési telkeket alakít ki, és új építésű lakásokra is kibővíti a támogatást.

Dávid Zoltán polgármestertől megtudtuk, a döntést megelőzően a legnagyobb munkáltatókkal egyeztettek, hogy igényeiket felmérjék, és ösztönözzék őket az otthonteremtés támogatására.
– Több más városhoz hasonlóan Orosháza egyik legnagyobb kihívása a fiatalok megtartása. Célunk, hogy elkerüljük az elöregedést, hiszen akkor a cégek megfelelő munkaerő hiányában nem fejlesztenek nálunk. Márpedig most azt látjuk, hogy van ilyen irányú elképzelés a nagy munkáltatók részéről. Komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy meglegyen ehhez egyrészt a megfelelő képzés a szakképzett munkaerő biztosítására – gondolok itt a Kodolányi főiskola műszaki képzéseinek Orosházára helyezésére. Másrészt feladatunk, hogy lehetőséget, alternatívát biztosítsunk a megélhetéshez, lakhatáshoz. Bízom benne, hogy az önkormányzati támogatásnak hosszú távon érzékelhető hatása lesz a város népességmegtartó erejére és fejlődésére – emelte ki a városvezető.

(Fotó: Rosta Tibor)
(Fotó: Rosta Tibor)

A fiatalok otthonra, megélhetésre, és kiszámítható jövőre találjanak Dél-Békésben – ez az egyik legfőbb célkitűzés a térség országgyűlési képviselője szerint is.
– Az élhető Dél-Békés kialakításán dolgozunk több száz szakemberrel a Calendula Terv keretében. Az otthonteremtés ebben a komplex programban is kiemelkedő, de a családok támogatását számos kormányzati intézkedés is segíti idén, és alapja a jövő évi költségvetésnek is – emelte ki Simonka György.

Az orosházi lehetőségről a város honlapján, állandó aloldalon (www.oroshaza.hu/csok) lehet tájékozódni, itt minden részletes információ, letölthető dokumentáció elérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.