- hirdetés -

Az ikerpárok életét egy hatalmas szimbiózisként is felfoghatjuk. Az egyik kitalálja és elkezdi, a másik pedig befejezi. Zámbori Mirtill és Zámbori Noémi esetében is megvan ez a kötődés, viszont ők a művészetben is kamatoztatják e szoros kapcsolatukat. Az Amadeus Kávéházban múlt szombaton nyílt meg a legújabb Táncsics Galéria, ahol az ikrek formabontó grafikáival találkozhatunk.

A Táncsics Galéria célja, hogy a Táncsics gimnázium diákjainak festményeit, fotóit, munkáit mutassák be az érdeklődőknek. E kiállításokon a fiatal művészek sokszor először állítanak össze egy tárlatot munkáikból, megismerkedhetnek mások véleményével és építő kritikákkal is. Múlt szombaton új galéria nyílt az Amadeus Kávéházban, ahol a grafikus ikerpár, Zámbori Mirtill és Zámbori Noémi rajzaival, pasztelljeivel és grafikáival találkozhatunk.

– Komolyabban 16 éves korunkban kerültünk közelebb a rajzokhoz, mióta a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába járunk. Előtte csak hobbi szinten foglalkoztunk ezzel az egésszel, viszont ahogy teltek az évek, úgy találtuk meg a saját műfajainkat. Én a tájképeket készítem szívesebben, leginkább fotók alapján. Általában magam keresem fel a helyszínt, melyet Mirtill befotóz, ez alapján készítem el az alkotást – mondta Noémi.

Mirtill (b) és Noémi
A Mirtill (b) és Noémi közötti erős kötelék képeiken is visszatükröződik

Az ikerpárnak egyébként nem feltétlenül csak önálló rajzaik vannak, amit kimondottan csak Noémi vagy csak Mirtill készített. Több képet is közösen készítettek el, ami nyilván a lányok szoros kapcsolata nélkül kivitelezhetetlen lenne. A kiállítás azért is érdekes, mert a kötelékük visszatükröződik a képeken is. Nagyon ritkán találkozhatunk ilyen közös rajzokkal a világban.

– Elég sok képen dolgozunk együtt. Én elkezdem, valamiben megakadok, nem tudom hogyan kellene tovább folytatnom az alkotást. Akkor jön Noémi és segít nekem. Én sajnos kevesebbet tudok neki segíteni, mivel ő leginkább pasztell rajzokat és tájképeket készít, amiben sajnos annyira nem vagyok jó, inkább ceruzával dolgozom. Kiemelném, hogy nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, amit a Táncsics Galéria ad, hisz nem csak a művészeti iskola tanulói alkotnak a városban, vannak más fiatal művészek is – fogalmazott Mirtill.

A galériát bárki megtekintheti az elkövetkezendő hetekben a kávézóban. A képeken merengve elgondolkodtató, hogy az ember és a természet kapcsolata olyan szoros lehet, mint akár egy ikerpári kötelék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.