- hirdetés -

Az ista Magyarország Kft. (ista) piacvezető energiahatékonysági szolgáltató a hazai fűtési költségmegosztó vállalkozások között. A cég a következő hetekben tájékoztató jellegű cikksorozatot indít, melynek célja a fűtési költségmegosztással kapcsolatos lakossági tájékoztatás.

A fogyasztásarányos fűtési költségmegosztás Magyarországon már több mint 20 éves múltra tekint vissza. Az iparág kezdetben még első generációs ampullás költségmegosztókat alkalmazott. Az idő eljárt ezen párologtatós eszközök felett, és ma már nem tekinthetők sem korszerűnek, sem környezetbarátnak.

160518_ista_futes_logoA párologtatós költségmegosztók egy egyszerű fizikai elv, az elpárolgás alapján működnek, nem tudnak különbséget tenni a fűtésből származó vagy egyéb hőforrásból (a Nap melege, gépek hője) származó hő között. A lakás elhelyezkedése, benapozottsága is jelentősen befolyásolhatja a fűtési költségeket.

A készülékek a leolvasáskor általában 5-25 egység közötti értékeket mutatnak, ez az egész épület esetében kevés összegységet jelent, vagyis az elszámolás során az egy egységre jutó forintköltség nagy lesz. A helyi leolvasás is pontatlanságot szülhet, ha a leolvasó nem látja jól a költségmegosztó folyadékszintjét.

Ha csak fél egységgel nézi el azt véletlenül, már az is jelentős eltérést okoz az elszámolás során. További problémának látjuk, hogy a lakás légterébe az ampulla tartalmának párolgása során (még ha kismértékben is) veszélyes vegyi anyag kerül.

Itt a jövő: a digitális leolvasás

Az ista által forgalmazott korszerű költségmegosztók már elektronikusak, digitálisak és rádiós távleolvasásra alkalmasak. A készülékek 10 éves élettartamúak, és rádiójeleket nem folyamatosan, hanem csak megszólításra sugároznak (kiolvasás, ellenőrzés).

Az új ista digitális költségmegosztó
Az új ista digitális költségmegosztó

Nem reagálnak a külső hőforrásokból származó hőre, mivel két érzékelővel rendelkezve külön mérik a radiátor felületi hőmérsékletét és a környezeti levegő hőmérsékletét. A kijelzőn látható értékeket (egységeket) az így azonosított hőmérséklet-változásból kalkulálják, és a költségmegosztó csak akkor számol, ha a radiátoron tényleges hőleadás történik.

A készülék memóriájából szezonzáró és havi záróértékek olvashatóak ki. A rádiókommunikációs költségmegosztók nagy előnye, hogy a lakónak nem kell otthon tartózkodnia leolvasáskor, hiszen a készülékek távleolvasásúak, és a kijelzőn is megjelenő értékek leolvasását a lakáson kívülről, a lakók zavarása nélkül lehet elvégezni.

Nincs többé leolvasatlan lakás, és emiatt a fogyasztás megbecslése. A felosztás pontossága nem csorbul a becslések miatt. A készülékek százas, illetve ezres nagyságrendben számolnak, ezért a párologtatósokhoz képest sokkal pontosabb mérést és elszámolást tesznek lehetővé.

Tudjon meg többet, és keresse fel honlapunkat, a www.ista.hu-t. Itt regisztrálhat a közeljövőben Orosházán megrendezendő ingyenes lakossági fórumunkra, ahol bővebb felvilágosítást kaphat a fűtési költségmegosztásról, cégünk tevékenységéről, termékeinkről és szolgáltatásainkról.

ista Magyarország Kft. 1107 Budapest, Mázsa tér 2–6.
Tel.: 06-1-889-0562
Mobil: 06-20-212-1169
E-mail: ista@ista.hu

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.