- hirdetés -

Első hellyel tért haza a kárpátaljai Kászonyból az Orosházi Kolbászklub. Az I. Nemzetközi Bográcsfőző Versenyen 18 csapat állt rajthoz, közülük bizonyult legjobbnak az egyesület, amelynek nem ez az egyetlen trófeája az elmúlt hónapokból.

A kolbászklub 8 fős gárdája a résztvevő két másik magyarországi, egy erdélyi és a helybeli csapatokkal együtt már hajnalban nekilátott munkának. Bogrács- vagy babgulyást kellett készíteniük, minimum 200 litert. A fűszereket itthonról vitték, a húst ott kapták hozzá.
– Mikor megérkeztünk, átvittek minket a szomszéd házba, ahol egy 210 kilós disznó levágva várta, hogy kiszedjük a húst, amire szükségünk van – dicsérte a szervezést Sándor László, az Orosházi Kolbászklub elnöke.

A csapatokat pontozó hat zsűri egyhangúlag a kolbászklubot ítélte a legjobbnak. Az első díjjal a serlegen túl huszonötezer hrivnya, azaz megközelítőleg kétszáz-hetvenezer forint pénzjutalom is járt, amelynek a felét a csapat felajánlotta a beregszászi gyermekélelmezésnek.

A csapattagok egy része a nyereménnyel, amelynek felét jótékony célra ajánlották fel (Fotó: Kolbászklub)
A csapattagok egy része a nyereménnyel, amelynek felét jótékony célra ajánlották fel (Fotó: Kolbászklub)

És nem csak a zsűri szerint volt az orosházi a legjobb csapat. Az általuk főzött ételt olyan gyorsan elkapkodták, hogy a tagoknak már nem is jutott. Sőt, abból a kisütni való kolbászból sem, amit ott készítettek.
– Egyszer csak megjelent az egész rendezvények a házigazdája, a helyszínt biztosító fürdő tulajdonosa, egy olyan két méter magas, Vlagyimir Klicskóra emlékeztető fiatalember. Megivott egy kis pálinkát nálunk és kérte, hogy megkóstolhassa az ételt. Mondtam, hogy ne állva tegye ezt, hanem tiszteljük meg az ételt és megterítettünk a klub szép, népi motívumos porcelánkészletével, már ez külön nagyon tetszett neki. És aztán én külön, dicsekvésképpen vittem egy kis frissen kisütött kolbászt. Megkóstolta, letette a kést, meg a villát és azt kérdezte, hogy ebből még mennyi van? Mondom neki, hogy kb. 20 kiló, mire azt felelte, hogy azonnal csomagoljuk be és vigyük át a fürdőbe, bármit kérhetünk érte – emlékezett vissza nem kis büszkeséggel a klubelnök.

Hozzátette, hogy a kászonyi verseny előtt sem lóbálták a lábukat, februárban Fonyódon vettek részt a Dunántúl legnagyobb böllérfesztiválján, ahonnan a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének különdíját hozták el, a szlovákiai Diószegről pedig harmadik helyezéssel tértek haza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.