- hirdetés -

Megkezdődött a négy napon át tartó Orosházi Libamájfesztivál az Alföld Gyöngye Hotel parkjában. A hízott víziszárnyas-ágazat aktualitásaival kapcsolatos szakmai konferenciát követő péntek délutáni megnyitót már szép számú érdeklődő kísérte figyelemmel a helyszínen, ahová hétfőig több ezer főt várnak kikapcsolódni és nem utolsósorban libamáj-különlegességeket enni.

A liba és kacsatartás évszázadok óta része a magyar vidék életének, éppen ezért talán nincs is megfelelőbb helyszín szakmai kérdésekről beszélni, mint Orosháza, a libatenyésztés hazai fővárosa – mondta a konferenciát megnyitó Bognár Lajos helyettes államtitkár. Hozzátette; a libamáj előkelő szerepet tölt be a magyar étkezési kultúrában, főleg a 19. század közepe, a kukoricatermesztés fellendülése óta.

A tenyésztés állami segítség nélkül elképzelhetetlen

A 80-as évektől hazánkban állítják elő a világon a legtöbb libamájat, amely 2008 óta hungarikum. Kiemelte, a libatenyésztés mintegy 10 ezer ember megélhetését biztosítja, ezért nemzetgazdasági érdek is, hogy az ágazat visszanyerje korábbi jelentőségét. Ennek érdekében a kormány még kihasználatlan piacok megszerzésén dolgozik, a tajvani szállítások várhatóan rövidesen megindulhatnak. A kivitel azonban csak az érem egyik oldala.

– A hazai értékesítés szempontjából a legnagyobb horderejű változás, hogy a kormány áprilisi döntésének megfelelően az általános forgalmi adó a folyadéktej mellett a baromfihús és a tojás tekintetében is 5 százalékra csökken – mondta a politikus.

Évente megközelítőleg 1500 tonna libamájat állítanak elő Magyarországon - mondta el a helyettes államtitkár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Évente megközelítőleg 1500 tonna libamájat állítanak elő Magyarországon – mondta a helyettes államtitkár (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián

Az ágazat azonban ezzel együtt is számos gonddal küzd. Az egyik megoldásra váró probléma a szakemberhiány, a tenyésztők arra panaszkodnak, rendkívül nehéz megszerezni a fizikai munkaerőt.

– Sajnos állategészségügyi problémákkal is küzdünk, nagyon-nagyon komoly betegségekkel nézünk szembe az utóbbi időben, a fajtakérdés is megoldatlan Magyarországon, nagyon sok fajta van az országban a szürke és a fehér liba vonatkozásában is, és ez igazából hatékonyan nem kezelhető helyzet – sorolta Csizmadia László szakértő, aki a Magyar Lúdszövetség képviseletében osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Kiemelte, a tenyésztés állami segítség nélkül elképzelhetetlen, a cégek kicsik ahhoz, hogy ebbe milliárdokat fektessenek, azonban e nélkül megkérdőjeleződik az ágazat jövője. Az ilyen rendezvények viszont ráirányíthatják a figyelmet minderre.

Középpontban a gasztronómia

És nemcsak erre, hanem a libamájból készült ételekre is, mondta Fejes Róbertné, turisztikáért felelős alpolgármester.
– Reméljük, hogy nemcsak orosházi lakosok látogatnak majd ki, hanem a környékbeliek is, és abban reménykedünk, hogy Gyopárosfürdőt nagyon sokan keresik fel most a pünkösdi hosszú hétvége miatt. A helyiek mellett országosan ismert sztárok is fellépnek, de nem erre tettük a hangsúlyt, hanem magára a libamájra, a gasztronómiára.

Amiből nem lesz hiány a négy nap alatt. A kilátogatók számos libamájas ételt megkóstolhatnak és rövid körképünk szerint ezt minden bizonnyal meg is teszik majd. Főképp, hogy a libamájat szinte mindenki szereti.

A Jammy is játszott a fesztivál első napján. A koncertek és rendezvények fedett sátorban vannak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A Jammy is játszott a fesztivál első napján. A koncertek és rendezvények fedett sátorban vannak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Nagyon szeretjük, szoktunk is enni általában havonta egyszer-kétszer. Itt sem hagyjuk ki, hogy megkóstoljuk, amiket a standok kínálnak – osztotta meg Jávorcsik János, aki Gádorosról érkezett a családjával a rendezvényre. Hasonló véleményen volt egy kaszaperi házaspár is, ők szintén kedvelik a libamájat, bár ritkán engedhetik meg maguknak, de azt mondták, most biztosan esznek belőle. Otthon hagyományos módon készítik el fokhagymával megtűzdelve, saját zsírjában kisütve. Szerintük nem kell hozzá semmi más, csak jó minőségű alapanyag.

A rendezvény délutáni megnyitóján Dávid Zoltán polgármester reményét fejezte ki, hogy minél több helyi és vidéki ember teszi tiszteletét a fesztiválon. A rendezvényt megnyitó Zalai Mihály közgyűlési elnök úgy vélte, nagy öröm, hogy három év után ismét Orosháza adhat otthont a fesztiválnak.

– Nagyon nagy örömmel köszöntöm én is önöket, annál is inkább, mert az egész ország tudja; Orosháza a libamáj fővárosa, és azt, hogy Békés megye a libamáj, valamint a kacsából, libából készült termékeknek a megyéje – fogalmazott.

Az ételek mellett számos kísérőprogram gondoskodik a szórakoztatásról. Lesznek koncertek, Dumaszínház, főzőbemutatók és retródiszkó. Mindezek fedett sátor alatt, így az olyan zivatarok sem zavarhatják meg a fesztiválozók kikapcsolódását, mint amilyen a megnyitóra beköszöntött.

Dotto kisvonat jár a belvárosból a rendezvény helyszínére és a fürdő főbejáratához, majd vissza a városba. Az utazásért nem kell fizetni ezen a négy napon.
Az első indulás pénteken 15.30-kor, szombaton és vasárnap 11:30-kor, hétfőn 9:30-kor. A teljes menetrend ide kattintva található a fürdő oldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.