- hirdetés -

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a hallássérültek helyi szervezete.

Az évforduló alkalmából, a szervezet április 23-án ünnepséget tartott az Eötvös iskola ebédlőjében, ahol röviden áttekintették az elmúlt 50 évet. A szervezet eddigi életének legfontosabb állomásait Szanda Gábor ügyintéző osztotta meg az OrosCaféval.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) orosházi szervezete 1966. április 6-án alakult meg Dr. Molnár Mihály, a kórház fül-orr-gége osztályának akkori főorvosa és Vida László segítségével.

Az első tisztségviselő választó taggyűlést 1966. április 19-én 23 fővel tartották, elnöknek Dr. Murányi Ákost választották, ügyintéző Szemenyei Ferenc lett. A szervezésben részt vett Dr. Hajdú Erzsébet jogtanácsos, gyógypedagógus, az összejövetelek helyszínét ő biztosította, az akkori kisegítő iskola egyik tantermében. Vida László vezetésével szervező gyűléseket tartottak a környező falvakban, ismertették a szervezetet a siket és nagyothalló emberekkel.

Összegyűltek a tagok, hogy emlékezzenek az elmúlt 50 évre (Fotó: helyi szervezet)
Összegyűltek a tagok, hogy emlékezzenek az elmúlt 50 évre (Fotó: helyi szervezet)

Orosházán még nem működött audiológia, a hallásjavító készülékekért Szegedre és Budapestre kellett utazni, ott történt a javítás is. Később Vida László közreműködésével helyben és a kórházban létesült Röntgenjavító Vállalatnál is javítottak, illetve állítottak be készülékeket, ennek köszönhetően a taglétszám tovább növekedett, 1968-ban a részleg önálló fiókká alakult. Ekkor már a Városi Tanács II. emeleti termében tartották az összejöveteleket, majd váratlan örökség útján saját székháza lett a Veress József utcában az orosházi sorstársaknak. Frcska Jánosné Kovácsik Mária 1971-ben hunyt el. Végrendeletében vagyonát a Szociális Otthonra, hallássérültekre és a vakokra hagyta. Ez az örökség egy lakóház volt, a mai első tízemeletes épület helyén állt. Lebontották, ennek bevételét osztották el. Ebből a pénzből, támogatással kiegészítve vásároltak egy lakás, mely ma is a szervezet állandó székháza.

Több mint 300 tag

Abban az időben a szervezetnek, csoportnak nem lehetett saját vagyona. Az átírás hosszú időt vett igénybe, melyhez ügyészi segítségre is szükség volt. Ebben támogatta a szervezetet Czédula Imre, aki a Városi Tanács VB titkáraként intézkedett. Később ez a két terem is kicsi lett. Amikor 1996-ban Balogh János, a szomszédos lakás tulajdonosa megvételre ajánlotta fel ingatlanát, azt is megvásárolták, ehhez már az országos központ is segítséget adott. A két lakásból több évi, rengeteg társadalmi munkával alakították ki a mai klubhelyiséget.

Amikor Patakfalvi István lett a titkár 300-nál több tagja volt akkor az orosházi csoportnak. Az ő vezető egyénisége, önfeláldozó munkája talán a legjobban kiemelhető az elmúlt 50 évből. A magas taglétszámhoz hozzájárulhatott az is, hogy az alapszabály akkor kisebb mértékű halláscsökkenéssel is lehetővé tette a tagfelvételt, illetve akkor volt pártoló tagság is. Egy hallássérült embernek férje, felesége pártoló tag lett, így együtt mehettek kirándulni, vehettek részt rendezvényeken, stb.

Patakfalvi István nevéhez fűződik a Kemence községben létesített pihenőhely is. A telket szintén örökölt pénzből vásárolták. Taggyűlésen készült jegyzőkönyv tanúsítja, hogy komoly megbeszélés előzte meg, mire fordítsák ezt az összeget. Az adományozó Szabó Mihály volt. A társadalmi munka nemcsak Orosházán, de Kemencén is jelen volt. Minden létesítmény társadalmi munkában készült el. A faházat pályázat útján nyerte a szervezet. A másik épülethez az Orosházi Téglagyár és Üveggyár adott anyagot, és az ott dolgozó emberek társadalmi munkában is segítették az építést.

Természetesen a torta sem hiányozhatott (Fotó: helyi szervezet)
Természetesen a torta sem hiányozhatott (Fotó: helyi szervezet)

Halála után Klempa János folytatta az orosházi csoport titkáraként az általa megkezdett munkát. Lelkiismeretesen, segítőkészen intézte, oldotta meg az emberek problémáit. 1991-től Jagos Attila lett a helyi szervezet titkára. Még mindig magas létszám volt, és nagy társasági élet zajlott a klubban. Jagos Attila után nem lett több titkár Orosházán. Ettől kezdve Haklik József ügyintéző egymaga látta el ezt a feladatot. Ő is fontosnak tartotta a siketek, nagyothallók szakmai érdekképviseletét, a hallókészülékekkel való ellátást, orvosi előadások szervezését. Szorgalmazta a jelnyelv elsajátítását, használatát, ehhez lehetőséget is biztosított. A városi könyvtárban voltak a foglalkozások, amelyekre a szegedi szervezettől járt át előadó.

Visszavonulása után Szanda Gábor lett az ügyintéző. Titkár helyett a helyi elnök és vezetőség segíti munkáját. A titkárokkal párhuzamosan működtek az elnökök is a szervezetért. Az elsőt Dr. Pocsay Julia követte. Miután elköltözött Orosházáról, két elnöke is volt a helyi csoportnak, majd Haklik Józsefné vette át az irányítást. Az ő idejében volt az első regionális találkozó Orosházán, 1994. május 17-én. Amikor az alapszabály úgy módosult, hogy csak hallássérült tölthet be tisztséget, Hakliknétól el kellett válniuk. Őt Csete Jenő, Nellerné Munkácsy Mária, majd Dr. Nagy Istvánné követte, aki irodalmi kört is vezetett. Bejárták az országot, sok helyen szerepeltek. Jelenleg Kabódi Károly az elnök, a taglétszám 100 fő.

Az Orosházi Szervezetben végzett munka és társasági élet hosszú évekig első volt Békés megyében. A kiemelkedő munkát országosan is elismerték, ezt bizonyítja, hogy az ötven év alatt a tisztségviselők közül többen részesültek Czátár András emlékérem kitüntetésben. A legtöbb megyei és országos küldött is az orosházi tagok közül lett megválasztva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.