- hirdetés -

10 éve a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) régiós titkára Benedek Szilvia. Közvetlensége, segítőkészsége nagyfokú szerénységgel párosul. Számára mindig is természetes volt, hogy támogassa a nehezebb sorsú embereket. Véleménye szerint nem könnyű a mai anyáknak, nagyon leterheltek, több figyelmet érdemelnének.

A harmadik lánya születése után lett a Nagycsaládosok Orosházi Egyesületének tagja Benedek Szilvia, tetszett neki az ottani élet, rendszeresen részt vett rendezvényeken is. Közben főiskolára járt, majd elhelyezkedett egy óvodában.

Adományok mellett élmények is

Nagyot változott vele a világ,- és talán a legjobbkor is tette fel – Szilágyiné Bella Margit, az egyesület akkori vezetője Szilvinek a kérdést: elvállalná-e a NOE régióvezetői állást. Nem sok – csupán egy nap – gondolkodási időt kapott, és az elvégzendő feladatról sem sokat tudott, hisz addig csak egy „egyszerű” tag volt az egyesületnél. Mégis úgy érezte, el kell vállalnia, persze a döntésben segítségére volt egy rendezvény is. – Margó elvitt egy nagy NOÉ-s tréningre, és ott teljesen „megfertőződtem”. Azt a fajta összetartást, csapatmunkát addig még sehol sem éreztem, mint akkor. Ez teljesen megfogott. Tudtam, itt a helyem – mesélt Szilvi a kezdetekről.

Szociális érzékenysége már gyerekkorában megmutatkozott. Minden karitatív rendezvényen ott volt, és segített az időseknek is – de ebben nem talált semmi különlegeset, számára ez természetes volt.

Régióvezetőként rengeteg családdal találkozik, és látja, nagyon nem könnyű ma a gyermeket nevelőknek. Az egyesület sokat tesz azért, hogy az adományozáson túl, olyan élményeket is nyújtson a családoknak, és legfőképp az anyáknak, hogy egy picit kiszakadhassanak a mindennapok monotonitásából. – Sokszor az adományoknál az anyáknak sokkal többet jelent, hogy meghallgatta valaki őket, elmondhatták gondjukat-bajukat. Ezáltal egy kapaszkodót kaptak a mindennapokhoz – tette hozzá.

Szilvi számára mindig is természetes volt, hogy támogassa a nehezebb sorsú embereket (Fotó: Varju Mihály)
Szilvi számára mindig is természetes volt, hogy támogassa a nehezebb sorsú embereket (Fotó: Varju Mihály)

Szilvi munkája során 38 nagycsaládos egyesülettel tartja a kapcsolatot. 10 év alatt rengeteget dolgozott és tett azért, hogy saját és kapcsolatai révén eljusson odáig, ahol most tart. Mint mondja, nagyon sokat jelentett számára az is, hogy már a kezdetek óta mindenki barátsággal fordult felé és mindenben segítették munkáját.

Elfogult, de megengedő anya

– Szép, de lelkileg megterhelő a munkám. Még mindig nagyon megvisel, ha egy-egy nehéz sorsú családhoz viszek adományt. Sokan el sem tudják képzelni, hogy vannak családok, akik borzasztóan nagy szegénységben élnek. És mennyire tudnak örülni, de még inkább rácsodálkozni egy-egy élelmiszerre, nem lehet könnyek nélkül feldolgozni. Ehhez az élethelyzetekhez nem lehet hozzászokni – mondta Szilvi, aki nagyon családcentrikus. Bár két fia már önálló életet él, ráadásul egyikük Angliában találta meg számításait, a másik most készül Máltára, lánya pedig egy vidéki művészeti középiskolában folytatja tanulmányait ősztől, nem könnyű összehozni a családot.

Mindig ügyelt arra, hogy ne erőltesse rá magát egyik gyerekére se, hogy önállóan tudják élni életüket – pedig az elválást nagyon nehezen élte, éli meg. – Végtelenül boldog vagyok, hogy a gyerekeim megállják a helyüket a világban, és azt csinálhatják, amit mindig is szerettek volna. Egy szülőnek nincs annál nagyobb öröm, mint amikor az álmaikat valósíthatják meg gyermekei – emelte ki Szilvi.
Mint mondja, ha mindennap ad valami plusz pozitív dolgot gyermekeinek, előbb-utóbb visszakapja tőlük azt, és ennél szebb ajándékot nem is kaphat egy anya. – Minden gyermekemmel szoros, és őszinte kapcsolatot ápolok, elfogult, de megengedő anya vagyok. Mindegyiket önmagáért imádom – emelte ki, hozzátéve: elképzelhetetlennek tartaná életét gyerekek nélkül, hisz minél többen vannak, annál több szeretetet kap az ember. Hozzátartozik egy nőhöz az anyaság.

Azt is elárulta, az anyák napja náluk kettős ünnep, hisz május 2-án ünnepli születésnapját és ilyenkor egyébként is összejön a család. És végtelenül hálás a sorsnak, hogy még mindig felköszöntheti édesanyját.

Szerkesztőségünk nevében ezúton kívánunk mi is boldog születésnapot!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.