- hirdetés -

Jóleső érzés tudni, hogy vannak köztünk olyanok, akik önzetlenül, pusztán szeretetből és jó szándékból segítenek, támogatnak másokat. Úgy vélem, mindannyiunk előtt példaként szolgálnak ők. Hisz mennyivel jobb lenne a világ, ha sokkal több „Benedek Szilvia” élne benne.

„A családokért és az egyesületért végzett áldozatos munkájáért” – kapta meg szeptember 18-án a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) közgyűlésén Benedek Szilvia a NOE díjat. Talán mindent elmond erről az elismerésről, hogy nem a legfelső vezetők döntenek arról, kinek ítélik azt oda, hanem a NOE-hoz tartozó kisebb egyesületetek elnökei szavazhatják meg, ki részesüljön benne. Különleges volt ez az idei választás, hisz a dél-alföldi régió minden egyesületvezetője egyöntetűen Benedek Szilviának szánta ezt a kitüntetést…Vele beszélgettünk.

Fotó: Horváth Bence

Nehéz az embernek a saját erényeit felsorolnia. Sokkal könnyebb beszélni arról, mások milyennek látják őt. Mi szerepelt az Ön méltatásában?

– Kitartás, végsőkig küzdés, kedvesség, szeretet, odafigyelés, empátia. Ezek a szavak jutnak elsőként eszembe – fogalmazott Benedek Szilvia, a NOE dél-alföldi régiójának vezetője, az Orosházi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. – Azt írták, jó velem együtt dolgozni, mert odafigyelek a másikra. Ez számomra egy nagyon jó visszajelzés. És igen, jól mondták, harcos alkat is vagyok, maximalista. Csak olyan feladatba fogok bele, amiről tudom, hogy az elvártnak megfelelően teljesíteni is tudom, mert amit nem, azt be sem vállalom, nálam köztes megoldás nem létezik. De mindehhez kevés lennék egyedül, épp ezért tartozom köszönettel annak a sok jó embernek, akikkel megoszthatom ezeket a feladatokat, és akik óriási segítséget nyújtanak a hétköznapokban. Talán kevesen tudják, de itt az orosházi egyesületben mindannyian önkéntesként tevékenykedünk, fizetést ezért egyikünk sem kap. Mégis van 40-50 fő, akiknek bármikor szólhatok, jönnek és segítenek. A hétvégén nagy örömömre végre megköszönhetem nekik ezt a sok áldozatot egy jutalomtúrával. Egy pályázatnak köszönhetően a Mecsekbe megyünk együtt kirándulni.

Fotó: Horváth Bence

A nagycsaládos egyesület tényleg egy nagy család?

– Igen, azok vagyunk. Ez az egész az összefogásról, az összetartásról, a közös pillanatokról szól. 14 éve csöppentem a NOE életébe, jelenleg régióvezetőként negyven egyesületet koordinálok. A munkakörömhöz tartozik, hogy segítséget nyújtok az alapításnál, a rendezvények és képzések megszervezésében, az adományok közvetítésében, a jótékonysági akciók megvalósításában. Most épp a „Szeretet íze” című programunkra készülünk, melynek keretében befőzőautomatával készített befőtteket ajánlunk fel rászoruló családoknak. Az orosházi csapattal minden év elején felmérjük egy kérdőív segítségével, mit szeretnének a helyi családok. Az igényekhez igyekszünk igazítani a programjainkat, idén volt már egy nagy szülinapi rendezvényünk is, és lesz még szalonnasütésünk, palacsintasütésünk, Márton-napunk és adventi ünnepségünk is. A rendezvények mellett ott vagyunk akkor is, ha valakinek lelki támogatásra, segítségnyújtásra van szüksége. Az orosházi egyesületen belül is vannak önkéntes csoportvezetőink, akikhez fordulhatnak a tagok, és akik szakembert javasolnak probléma eseten. De ha csak arra van szüksége valakinek, hogy beszélgessen egy jót, akkor is megtalál minket. Az egyesületünk tagjai már mind tudják, hogy valahová tartozni jó, és hogy egy közösség nagyon sokat ad.

Milyen érzés volt átvenni a NOE díjat?

– Nagyon megható, főként, mivel meglepetésként ért. Megkönnyeztem, hogy tényleg az egész régió összefogott értem. Ez számomra egy visszaigazolás arról, hogy jól csinálom a dolgom. A negyven egyesület mindegyikét egyformán szeretem, senkivel sem kivételezek, és ezt érzik is. Ez a dél-alföldi régió nagyon összetartó, akárcsak az orosházi egyesület, és én erre igazán büszke vagyok.

Aki szeretne csatlakozni az orosházi nagycsaládos egyesülethez, keresse fel az Ady utcai egyesületi házat nyitvatartási időben, kedden 8-12, csütörtök 14-18 óra között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.