- hirdetés -

Aki boltban, piacon, mozgóboltban vagy esetleg automatából akar árulni, annak engedélyt kell kérnie. Írjuk, mik a teendők ilyenkor.

Aki kereskedelmi tevékenységet szeretne folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni a polgármesteri hivatalban (földszint B. ép. 1. sz. iroda).

Vannak működési engedélyköteles és bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenységek. Engedélyköteles termékeket (pl.: fokozottan veszélyes tisztítószerek, vegyi áruk) kizárólag üzletben lehet forgalmazni, melyhez előzetes szakhatósági engedélyek is szükségesek.

A bejelentés-köteles kereskedelmi eljárás megkezdéséhez 3.000 forint illetékbélyeg lerovása szükséges, míg a működési engedély iránti kérelem illetékmentesen nyújtható be. Fontos, hogy az eljárást kezdeményező a kereskedelmi egység bérleti szerződését, illetőleg a vásárlók könyvét kérelméhez csatolja.

Az üzleten kívüli, mozgóbolt- és csomagküldő kereskedelem, illetve az automatából vagy közlekedési eszközön folytatott értékesítés eseteiben a tevékenységet székhely szerinti illetékes hivatalban kell bejelenteni, mely az egész ország területére érvényes.

A piacon vagy vásáron történő kereskedelem is bejelentés köteles, kivéve abban az esetben, ha magánszemélyként használt cikk piacon árusítják alkalomszerűen a használt, saját tulajdonú termékeiket.

Az adatváltozást azonnal jelezni kell a kereskedelmi hatóság felé. A nyitva tartásról a kereskedő maga dönt. A nyitva tartásban történő változást 8 nappal a változás előtt kell bejelenteni a jegyző felé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.