- hirdetés -

A balesetmentes közlekedés egyik alapfeltétele, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedjünk. A téli-nyári gumik cseréje azért szükséges, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokban is irányítani tudjuk az autónkat. A szakemberek szerint, ha a hőmérséklet tartósan +7 fok feletti, akkor a téli gumit javasolt nyárira cserélni. Utánajártunk, hogy mi mindenre ügyeljünk a csere során.

Kovács Tibor, az Oros-Gumi Kft. tulajdonosa és ügyvezetője hangsúlyozta, hogy egy autón egyforma méretű gumiabroncsok legyenek úgy, hogy tengelyenként az abroncs mintázatai is megegyezzenek. A gumi paramétereit az abroncs oldalfalán találhatjuk. A cserénél azonban nemcsak ezekre kell figyelni.

– Nagyon fontos, hogy a guminak meglegyen a KRESZ-ben előírt minimum 1,6 mm-es mintamélysége. Ez egyrészt biztonságot ad, másrészt a rendőr ezalatt meg is büntethet. A gumiabroncsoknál ügyelni kell továbbá a megfelelő légnyomásra is, mert más esetben ez rendellenes gumikopást, fogyasztásnövekedést is okozhat, valamint így az autó menetstabilitása sem olyan lesz, mint amilyennek lennie kellene – emelte ki Kovács Tibor.

A megfelelő guminyomással a biztonságos vezetés mellett üzemanyagot is lehet spórolni (Fotó: Rosta Tibor)
A megfelelő guminyomással a biztonságos vezetés mellett üzemanyagot is lehet spórolni (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, hogy ha valaki otthon végzi el a cserét, felmerülhet például olyan probléma, hogy ráz az autója. Ezt okozhatja pl.: az, ha az előző szezonban egy kátyú sérülést ejtett az abroncson, vagy a felnin. Többek között az ilyen probléma kiküszöbölésére szolgál a centírozás. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy járművünk húz valamelyik irányba, annak a nem megfelelő légnyomás-ellenőrzés is lehet az oka. Ha rendszeresen odafigyelünk a megfelelő guminyomás betartására, az abroncs élettartamát is megnövelhetjük.

A gumik elöregedésének folyamatát csökkenthetjük még azzal is, ha a leszerelést követően megfelelően tároljuk azokat. Ennek során ügyeljünk arra, hogy külső behatásoktól védett,  száraz, sötét, hűvös helyen legyenek az abroncsok.

A téli és a nyári gumi közötti különbségekről bővebben itt olvashatsz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.