- hirdetés -

A cukorbetegség előretörésével kell szembenéznie a világnak, ma már ugyanis majdnem minden 11. embert érint a betegség. Városunkban is erősen növekszik a betegek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős – írja az MTI.

A magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtagamputáció és a szülési komplikációk kockázatát. A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben.

„A diabétesz csendben meghúzódó betegség, ám jelenleg fékevesztetten tör előre és ezt muszáj megállítanunk” – szögezte le Etienne Krug, a WHO illetékese. „Képesek vagyunk megállítani és tudjuk is, hogy mit kell tenni; nem hagyhatjuk, hogy a betegség tovább törjön előre, mert óriási hatással van az emberek egészségére, a családokra és az egész társadalomra” – idézte a szakembert a BBC News.

Forrás: MTI
A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb, évek óta folyamatosan nő a cukorbetegek száma. (Forrás: MTI)

Az 1980-as években a gazdag országokban volt a legmagasabb a cukorbetegek aránya, ma már azonban az alacsony- és közepes jövedelmű országokat sújtja leginkább a betegség. Krug szerint mivel ezeken a területeken él a világ népességének döntő hányada, ezért a mutatók várhatóan tovább fognak emelkedni, hacsak nem születnek drasztikus intézkedések a diabétesz megfékezésére.

A cukorbetegség nem fáj – Orosházán is több a beteg

– A világtrend természetesen nálunk is érezhető, sajnos egyre több beteg kerül hozzánk, akiről a vizsgálatok után kiderül, hogy cukorbeteg – mondja dr. Duray Gergő diabetológus főorvos, az Orosházi Kórház főigazgatója.

Hozzátette, közel 10 éve kíséri figyelemmel diabetológus orvosként a hazai helyzet alakulását, és a tapasztalata az, hogy egyre romlik a helyzet.
– A lakosság nagy arányban túlsúlyos, helytelenül táplálkozik és nagyon keveset mozog. Ezek külön is kockázatok, de így egyben sokkal nagyobb arányban segítik elő a cukorbetegség kialakulását. A cukorbetegség nem fáj, ezért nem mindig derül ki azonnal, hogy gond van, így a megelőzés is nagyon nehéz – fogalmaz dr. Duray Gergő.

Évente több mint 6 ezren fordulnak meg az orosházi kórház diabetológiai gondozójában. Ez a szám tartalmazza azt is, ha valaki egy adott éven belül többször is megjelenik vizsgálaton.

Az alábbi grafikon a tényleges éves betegszámot tartalmazza az elmúlt 5 évben.

Nagyjából ugyanakkora az éves vizsgált betegszám Orosházán
Nagyjából ugyanakkora az éves vizsgált betegszám Orosházán

Ez a másik grafikon azt mutatja, hogy évente hány új cukorbeteget találnak a vizsgálatok során.

Egyértelműen látszik az emelkedés.
Egyértelműen látszik az emelkedés

A főorvos javaslata szerint érdemes a szűrővizsgálatokon részt venni akkor is, ha nincs panasza az embernek, ugyanis már itt kiderülhet, ha jelei vannak a cukorbetegséget megelőző állapotnak, vagy akár már a cukorbetegségnek.
– Ha a szűrővizsgálaton nem megnyugtató az eredmény, az érintett azonnal forduljon háziorvoshoz, aki laborvizsgálatra ad beutalót. Itt már gyorsan és pontosan kiderül, érinti-e a betegség az egyént, és ha igen, megkezdődhet a gyógykezelése. Itt is igaz a mondás: minél előbb, annál jobb – fogalmaz dr. Duray Gergő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.